Příběh masných výrobků Pali, Morca Della a Májka

Takzvané odborové normy daly za minulého režimu vzniknout celé řadě dnes populárních masných výrobků. Je to případ i paštiky Májka, pomazánky Pali či omáčky k těstovinám Morca Della, jejichž receptury vznikly ve slovenském Popradu.

Privatizace a rozdělení republiky však měly za následek řadu právních bitev mezi původními výrobci z Česka i Slovenska a společností Hamé, které se táhnou a ovlivňují distribuci na tuzemský trh. Následující článek přibližuje historii a vývoj těchto populárních pochoutek od jejich vzniku až do současnosti.

Když v roce 1984 přišlo obchodní oddělení tehdejšího státního podniku Frucona se záměrem vytvořit pikantní masovou pomazánku, zřejmě netušilo, že se kvůli ní o více než 30 let později povedou soudní spory. Ve výrobním závodě státního podniku se sídlem v Popradu nakonec vznikla pomazánka s názvem Pali, na kterou byla posléze navázána i odborová norma obsahující její recepturu a označení. Samotný název byl přitom odvozený nejen od pikantní chuti pomazánky, ale taktéž od jména šéfa vývoje Pavola Pajoroše, kterému se přezdívalo právě Pali. Masný výrobek se po svém uvedení na trh stal velmi populárním, jeho výroba se tak následně přesunula do dalších osmi závodů Frucony.

Z popradské výrobní linky nedlouho po uvedení pomazánky sjela také dnes populární konzervovaná omáčka k těstovinám. Název Morca Della byl přitom odvozený od typu masa, ze kterého se vyráběla. Morka znamená ve slovenském jazyce krůta, slovo Della pak označovalo delikatesu. Následný nedostatek krůtího separátu následně vedl ke změně receptury, krůtí maso tak bylo nahrazeno vepřovým. Kromě něj se v tehdejší odborové normě popisující recepturu nacházela také sója, cibule, rajčatový protlak, cukr, sůl a směs koření.

Oběma zmíněným výrobkům předcházel ten v Česku zřejmě nejznámější, paštika Májka. Oborová norma této paštiky pod označením Májka byla schválena do výroby v roce 1965, kdy se začala poprvé také vyrábět v jednotlivých závodech státního podniku, v závodu v Popradě se vyráběla už od roku 1969. „Kromě Frucony však odborovou normu s recepturou využívaly i další konzervárny a podniky v masném průmyslu. V celém Československu jich byly desítky,“ uvedla na pravou míru původ populární paštiky Eva Otevřelová, předsedkyně Družstva Paté Service, které Májku slovenského původu v současnosti distribuuje na český trh.

Počátek rozepří v 90. letech

Změna režimu, následná privatizace a rozdělení republiky znamenaly velké změny i na poli populárních paštik a masných výrobků. Původní výrobní závody státního podniku Frucona, působící jak v Česku, tak na Slovensku, se převážně transformovaly na nové právnické osoby a dále pokračovaly ve výrobě oblíbených mastných výrobků. Žádný z těchto tradičních výrobců však tehdy nedocenil a neodhadl, jaký význam mají samotná označení těchto výrobků. Byla to naopak nově vzniklá společnost HAMÉ a.s. a její vedení, které již v roce 1994 pochopilo sílu značky výrobku a nechalo si již v roce 1994 zapsat ochrannou známku Májka a později i ochrannou známku Pali a Morca Della, a to jak v České republice, tak na Slovensku.

V roce 1995 podalo Hamé celou sérii žalob na právní nástupce původních výrobních závodů jak v Česku, tak na Slovensku, spor se týkal zapsané slovní ochranné známky Májka. Hamé požadovalo primárně zákaz jakéhokoli užívání tohoto označení pro masné výrobky – paštiky. Všechny tyto spory, vedené proti právním nástupcům původních výrobců jak v Česku, tak na Slovensku Hamé buď prohrálo nebo ukončilo dohodou, neboť soudy uznaly právo předchozích historických výrobců paštik pod označením Májka.

Jedním ze žalovaných subjektů byla v roce 1995 i společnost Tatrakon se sídlem v Popradě, která je jedním z právních nástupců Frucony, tedy podniku, ve kterém došlo ke stanovení oborových norem pro výrobky Pali a Morca Della. Jádrem sporu bylo označování paštik názvem Májka, tato pře byla stejně jako spory o názvy Pali a Morca Della ukončena písemnou dohodou v roce 2002. „Ta slovenskému výrobci Tatrakon dodnes zaručuje vyrábět a uvádět na trh své výrobky pod označením Májka, Pali a Morca Della. Díky tomu je tak více než 15 let nejen na Slovensku, ale i v Česku možné sehnat tyto tři výrobky i od slovenského výrobce Tatrakon,“ doplnila předsedkyně Družstva Paté Serivice Eva Otevřelová.

Současný soudní spor

Ani podpis smlouvy však neznamenal definitivní ukončení sporu mezi oběma společnostmi. Nový vlastník společnosti Hamé navzdory existující dohodě podal v roce 2017 v České republice žalobu, kterou opírá o vlastnictví ochranných známek Májka, Pali a Morca Della a žádá zákaz prodeje a distribuce výrobků Tatrakon pod tímto označením. Svou žalobu přitom Hamé směřovalo na skladovatele těchto výrobků v ČR a nikoli na jejich vlastníka a prodejce v ČR, kterým je Družstvo Paté Service. Jak dopadne zatím poslední spor o populární masné výrobky není doposud jasné. Rozsudek měl být původně známý v březnu letošního roku, kvůli údajným průtahům ze strany žalobce však zatím není jasné, kdy k jeho vynesení nakonec dojde.

 

Zdroj: LESENSKY.CZ s.r.o.

Praha, 28. srpna 2018