Pražské luxusní krejčovství využívá unikátní technologii Philips Lighting

Philips Lighting, celosvětový lídr v osvětlení, navrhl a dodal pro luxusní dámské krejčovství Popper detailně promyšlené osvětlení. Salon se v těchto dnech otevřel v centru Prahy. Jedinečnost osvětlení vyniká především ve zkušební kabince. V ní lze prostým přepínáním vypínače věrně nasimulovat jasné denní světlo, intimní večerní atmosféru nebo příjemné domácí světlo. Model si tak zákaznice mohou vyzkoušet v podmínkách odpovídajících prostředí, kam budou nový model nejčastěji nosit. Výzkum navíc ukazuje, že správně zvolené světlo má pozitivní vliv i na jejich nákupní chování, a že hlavní příčinou vrácení oblečení bývá fakt, že zakoupené zboží doma vypadá jinak než v kabince obchodu.

Podle výzkumu se až 60 procent všech nákupních rozhodnutí uskuteční přímo ve zkušební kabince, a proto je tak zásadní, jak se zákazník respektive zákaznice v kabince cítí a jak vnímá zkoušený model. Správně zvolené osvětlení by tak mělo být k zákazníkům i zkoušeným produktům lichotivé a mělo by zamezovat vykreslování nepřirozených stínů.

„Osvětlení krejčovského salonu tak, jak jsme ho připravili, je specifické svou různorodostí na relativně malém prostoru,“ podtrhuje Martin Vítek, specialista na osvětlení v retailu, Philips Lighting. „Do krejčovství jsme proto vybrali unikátní technologie Philips AmbiScene a Philips LED Crisp White, která zvýrazňuje barvy, což je při vytváření módního modelu zásadní. Na barvu látky i na práci musí být především vidět,“ zdůrazňuje Vítek.

„Co se týče osvětlení, kabinky bývají často nejvíce přehlíženým místem v celém obchodě či salonu. Jako luxusní krejčovství si ale nemůžeme dovolit nic přehlédnout. Správné světlo je klíčové jak při prezentaci materiálů, tak hotových modelů. Potřebujeme ho i na svou práci. Proto jsme se svěřili do rukou odborníkům z Philips Lighting,“ vysvětluje majitelka dámského krejčovského salonu Popper Eva Matějková. Vytvořením příjemného prostředí v kabinkách tak lze zákazníky přimět k vyzkoušení většího množství modelů a tím podpořit jejich chuť nakupovat.

Ústředním pracovním prostorem je místnost se střihačským stolem, který musí být perfektně a intenzivně nasvětlen, ale bez jakýchkoliv stínů, protože při stříhání jde doslova o milimetry. Proto bylo v této části salonu instalováno osvětlení s technologií Philips LED Crisp White. Stejně tak musí být perfektně osvětlené jednotlivé stoly, kde se šije. Zároveň však světlo musí být šetrné ke zraku, neboť zde švadleny na každém modelu stráví hodiny práce.

Kvalitní osvětlení je důležité i pro výběr té správné látky a doplňků, jako třeba knoflíků. Rozhodující roli při tom hraje barva, a proto je důležité zajistit právě věrné podání barev. Pražský salon Popper je tak svým systémem osvětlení, jehož design a kvality oceňují zákaznice i zaměstnanci, naprosto unikátní.

Praha, 8. května 2017