Pradera koupila Avion Shopping Park na Zličíně

Oddělení Capital Markets realitní poradenské společnosti JLL zastupovalo realitní fond Pradera při koupi Avion Shopping Parku na pražském Zličíně. Ten je součástí portfolia retailových parků v sousedství Metropole Zličín, hypermarketu Globus a řady dalších obchodů. Avion Pradera koupila od společnosti IKEA. Celková plocha parku činí přibližně 34 tisíc metrů čtverečních a je 100% pronajata.

„Tato investice je silnou cash-flow investicí s výnosnými akvizicemi. Takové akvizice vyžadují manažera, který je ostražitý a pozorný. Pradera těží z talentovaných lidí, kteří chápou dynamiku aktiv a možnosti, jak je nejlépe zhodnotit. Lokalita je vzhledem k propojení s obchody IKEA, ale také díky blízkosti hlavních dopravních tahů velmi dobrá a poskytuje vysokou dostupnost a konektivitu,“ řekla Jenny Tuleby, National Director, JLL European Capital Markets – Retail.

Díky své skvělé pozici dokáže zasáhnout až 2,59 milionu návštěvníků v okruhu jedné hodiny cesty autem. Po dálnici D5 navíc kolem centra každý den projede asi 47 tisíc aut. Jedná se tak o velmi dynamickou a vyhledávanou oblast pro nákupy.

Prodej probíhá ve dvou fázích, ukončen byl až nyní

Samotná transakce zahrnovala prodej hned v několika zemích, například ve Finsku, Francii, Švédsku, Švýcarsku nebo německých a polských městech. Pražská transakce přitom patřila mezi ty plochou nejrozsáhlejší. Z toho důvodu celý proces zastřešovala londýnská centrála společnosti JLL.

„Přestože je Avion Shopping Park jiný koncept než Metropole Zličín, vzhledem k jejich blízkosti a dobře zavedené komerční lokalitě, oslovuje nájemníky, kteří se převážně sdružují v nákupních centrech. Metropole Zličín může určitým způsobem Avionu konkurovat v oblasti módy, sportu nebo elektra. Na druhou stranu má Metropole jako typické nákupní centrum omezenou nabídku nábytku a dalšího objemného zboží, které areál Avion Shopping Park nabízí. Proto může svým potenciálem zaujmout trochu jinou cílovou skupinu, což v kombinaci přitahuje do této oblasti skutečně široké spektrum zákazníků,“ řekla Hana Kollmanová, Associate Director oddělení Capital Markets JLL.

Výhled českého retailového trhu zůstává pozitivní. Silný také zůstává počet nových investorů, kteří na trh vstupují poprvé (zejména z Jižní Afriky). To vedlo k nárůstu kapitálu a zájmu investorů o hlavní nákupní centra a maloobchodních parky v České republice. V příštích čtvrtletích se přitom předpokládá nárůst ceny pronájmu nákupních center a maloobchodních parků.

„Bylo nám potěšením zastupovat právě společnost Pradera. Vážíme si toho, že jsme mohli poskytnout odborné poradenství, abychom zajistili hladký průběh této mezinárodně významné transakce,“ doplnila Hana Kollmanová.

 

Zdroj: JLL (NYSE: JLL)

Praha, 16. prosince 2017