Podravka – Lagris a.s. udržela zisk a pokračuje v investicích

Společnost Podravka – Lagris a.s., která je českým zastoupením mezinárodní potravinářské skupiny Podravka, oznámila výsledky hospodaření za rok 2017.

Tržby za prodej zboží vzrostly z 325 948 tis. Kč v roce 2016 na 335 931 tis. Kč v roce 2017. Hospodářský výsledek před zdaněním dosáhl v roce 2017 8 871 tis. Kč. a zůstal na prakticky stejné úrovni jako v roce předchozím. Společnost tak naplnila plánované cíle pro obrat i marži a udržela si vedoucí pozici na trhu v kategoriích přísad do jídel, rýže a luštěnin. Firma v roce 2017 zaměstnávala 155 lidí.

„Z technologického hlediska byl pro společnost Podravka – Lagris rok 2017 velmi náročný. Získali jsme certifikát IFS na vyšší úrovni a obhájili certifikát TFMS (Tesco Food Manufacturing) na úrovni green level, snížili počet reklamací na historické minimum a úspěšně zavedli v ČR unikátní systém ochrany surovin pomocí dusíkové atmosféry. Zahájili jsme také velký investiční cyklus, v němž je nejdůležitější položkou nová linka na balení rýže ve varných sáčcích,“ shrnuje významné události uplynulého roku předseda představenstva společnosti Podravka – Lagris Marko Vitelj.

Společnost v roce 2017 nakupovala hlavní suroviny převážně ze stejných zemí jako v minulosti – rýži především z Asie, luštěniny pak z Etiopie a Kanady. Kromě hotových výrobků firma obchoduje i s potravinářskými komoditami jako je například mák modrý či hrách – obojí primárně tuzemského původu a i v tomto segmentu patří Podravka – Lagris mezi největší exportéry z ČR. Pozitivním faktorem je, že po delší době se pro odbyt surovin v roce 2017 opět otevřel ruský trh.

„S ohledem na nadále očekávaný růst české ekonomiky a s tím související problém se získáváním pracovníků jsme v roce 2018 nuceni více investovat do nových technologií a robotizace výrobních provozů. Tato strategie by měla pozitivně ovlivnit ziskovost a výši tržeb,“ říká Marko Vitelj. Pro stabilizaci své pozice na českém trhu firma plánuje také uvedení nových výrobků pod značkou Lagris.

Společnost Podravka – Lagris je od roku 2002 součástí mezinárodní potravinářské skupiny Podravka sídlící v Chorvatsku. Ta v roce 2017 dosáhla tržeb z prodeje ve výši 4,1 mld. chorvatských kun (zhruba 14,2 mld. Kč) a konsolidovaného čistého zisku 165,6 mil. kun (cca 573 mil. Kč.).

 

Zdroj: Podravka – Lagris a.s.

Praha, 18. září 2018