Pivovar Svijany zvyšuje kapacitu hlavního kvašení

Pivovar Svijany pokračuje ve zvyšování kapacit. Po loňské rekordní investici do stáčírny piva do plechovek se letos zaměří na rozšíření kapacity hlavního kvašení.

Instalace dvaceti nových otevřených spílečných kádí o celkovém objemu 4400 hektolitrů do již dříve připravených prostor stávající spilky potrvá do poloviny roku a vyžádá si náklady kolem 20 milionů korun. „Objem kvasných kádí se tím zvýší z 16,4 na 19,7 tisíc hektolitrů, takže celková roční kapacita kvašení pivovaru vzroste na zhruba 800 tisíc hektolitrů,“ uvedl ředitel pivovaru Roman Havlík.

Otevřené kvašení vychází ze staletých tradic pivovarnictví. V otevřených kvasných kádích ve spilce probíhá hlavní kvašení piva, tedy přeměna většiny cukrů vzniklých rmutováním sladu na alkohol díky působení kulturních pivních kvasinek při kvasné teplotě kolem 10 °C.

Tímto způsobem se pivo vyrábělo již v počátcích pivovarnického řemesla, v poslední době však zůstává jen několik pivovarů, které se touto osvědčenou technologií hlásí k tradici, původní receptuře a chuti piva. Většina průmyslových pivovarů používá k hlavnímu kvašení uzavřené nerezové cylindrokónické tanky.

„Už před rozšířením jsme byli s odstupem největším českým pivovarem, který otevřené kvašení ve spilce udržuje. Spilku ovšem považujeme pro české pivo za natolik zásadní, že nehodláme ani nikdy v budoucnu přecházet na úspornější průmyslovou technologii výroby v cylindrokónických tancích,“ řekl svijanský sládek Petr Menšík. „A díky vyšší kapacitě spilky budeme i do budoucna schopni zaručit naprosto stabilní charakter a kvalitu všech vyráběných piv.“   

Otevřené kvašení je namáhavější a nákladnější, ale zachovává původní charakter piva

Doba kvašení na spilce se pohybuje od sedmi dní u běžného výčepního piva až po deset dní v případě speciálů. Po počáteční fázi zaprašování začne probíhat intenzívní bouřlivé kvašení, při němž vznikají nejprve nízké a později vysoké bílé kroužky a nakonec vysoká žlutobílá pěna. Na konci kvašení pěna klesne a na povrchu zůstane tmavohnědý povlak.

Možnost sběru této tzv. „deky“, tedy na hladinu vyplavených vyčerpaných kvasinek a dalších balastních látek, je jednou z hmatatelných výhod otevřeného kvašení před kvašením v cylindrokónických tancích, protože jejich přítomnost v pivu zanechává nepříjemnou hořkokyselou pachuť. „Ale není ani zdaleka jediná. Vysoký hydrostatický tlak a střídání teplot v cylindrokónických tancích vytváří pro kvasinky nepřirozené životní podmínky, což se projevuje nejen na chuti, ale hlavně na pitelnosti piva, na trvanlivosti pěny a dalších vlastnostech, proto se ve Svijanech použití této moderní průmyslové technologii bráníme,“ dodává Petr Menšík.

Na druhou stranu ovšem kvašení ve spilce trvá déle a zvyšuje náklady, protože vyžaduje více lidské práce a klade vyšší požadavky na řemeslnou znalost. Je náročnější také z toho důvodu, že ve spilce je nutné zachovávat téměř sterilní prostředí a kvasné kádě se musí průběžně důkladně a namáhavě čistit. „Takto se to však dělalo stovky let, tvoří to charakter piva a podmiňuje jeho klasickou chuť a pitelnost. Považujeme proto spilku za neodmyslitelnou součást našeho pivovaru,“ zdůraznil Petr Menšík.

Během dvaceti let jeho samostatné existence, které si pivovar připomene na začátku dubna, se spilka rozšiřovala z původních 3300 hektolitrů již šestkrát. V současné době na tomto úseku pivovaru pracuje 12 až 15 lidí. „Navzdory vyšším nákladům pro nás i po více než dvacetinásobném nárůstu produkce žádný kompromis v podobě náhrady klasického způsobu vaření a zrání ve spilce nikdy nepřicházel do úvahy. Nikdy bychom naše pivo neošidili, je to naše srdeční záležitost,“ řekl dále Petr Menšík. „A letos budeme v investicích samozřejmě pokračovat. Vedle rozšíření kapacity hlavního kvašení nás čeká například instalace nových kompresorů do strojovny a výměna vkladače a vykladače ve stáčírně lahví. Další investice budou směřovat do úseku filtrace piva a čistírny odpadních vod,“ dodal.

Loni Pivovar Svijany uvařil celkem o zhruba dvě procenta více piva než v roce 2016, celkem více než 638 tisíc hektolitrů. V současné době je jedním z největších pivovarů v českých rukou a největším českým výrobcem zachovávajícím tradiční způsob kvašení piva.

 

Zdroj: Pivovar Svijany

Praha, 27. února 2018