Palírna U Zeleného stromu získala pro ČR exkluzivní americké lihoviny KOVAL

Palírna U Zeleného stromu, největší ryze česká likérka, získala do svého distribučního portfolia americkou exkluzivní značku KOVAL, kterou začne nabízet na domácím trhu. KOVAL z amerického Chicaga je sice mladou, ale velmi progresivní firmou, která vyrábí především superprémiové „single barrel“ whiskey, ale i ovocné destiláty, vodku nebo gin.

„Značka KOVAL je výjimečná svým osobitým a velmi náročným přístupem k výrobě. Používají pouze místní zdroje, zakládají si na ruční malosériové výrobě a na organickém původu všech vstupních surovin,“ popisuje distribution brand manažer Palírny U Zeleného stromu Lukáš Kakalejčík s tím, že KOVAL se již dokázala propracovat mezi největší nezávislé palírny ve Spojených státech. Značka KOVAL funguje teprve od roku 2008. Ale již v této krátké historii dokázala se svými produkty získat na 50 světových ocenění a medailí.

Všechny produkty KOVAL jsou „heart cut“, což znamená, že se pro výrobu využívá jenom ta nejčistější a nejlépe chutnající část destilátu. Použité suroviny, včetně enzymů a kvasnic jsou výhradně ekologického původu a bez genetické modifikace. Jedna ze základních ingrediencí – voda se čerpá z nedalekého jezera Michigan. V KOVAL Distilleries získanou vodu navíc filtrují za použití dřevěného uhlí. K dozrávání se využívají výhradně dubové sudy z Minnesoty, ve kterých whiskey leží po dobu několika let. Unikátem společnosti KOVAL je pečetění sudů za použití včelího vosku. Všechny výrobky KOVAL mají navíc i kosher certifikaci.

Z pohledu České republiky je zajímavé, že značka KOVAL odvozuje své kořeny ze střední Evropy, jmenovitě z Rakouska. Jméno dědečka jednoho ze zakladatelů firmy Schmid se stalo inspirací pro celou značku. Schmid (Smith, Šmíd) totiž neznamená jen kováře, ale v židovské kultuře Koval také symbolizuje „černou ovci“, která se vymyká a pořád zkouší něco nového. A právě inovace a nonkonformní postupy jsou i charakteristikou značky KOVAL.

Palírna U Zeleného stromu prostřednictvím značky KOVAL především doplní své portfolio v oblasti superprémiových organických produktů, které jsou nabízeny hlavně ve špičkových restauracích. Poté, co Palírna letos na podzim spojila své síly s Kleiner Distillery, má již v této oblasti silné zastoupení v segmentu ovocných destilátů. Značka KOVAL umožní portfolio doplnit především o whiskey a gin.

Z portfolia KOVAL, které čítá více než dvě desítky produktů, převezme Palírna pro Českou republiku především několik různých „single barrel“ whiskey a také gin. KOVAL Bourbon Whiskey se destiluje z 51 % kukuřice, ale zbývajících 49 % tvoří netradiční proso. KOVAL Four Grain je výsledkem destilace ovsa, sladového ječmene, žita a pšenice. KOVAL Rye je whiskey vyrobená ze 100 % destilací žita. A konečně KOVAL Millet je zřejmě první whiskey vytvořenou z prosa. Whiskey pak doplňují KOVAL Dry Gin vyráběný z vlastního destilátu kombinujícího 13 ingrediencí – jalovec, směs lesních bylin a divokých květin. KOVAL Barreled Gin navíc získává barvu a další chuťové tóny díky ležení v sudech po KOVAL whiskey.

 

Zdroj: Palírna U Zeleného stromu a.s.

Praha, 12. prosince 2017