Palírna U Zeleného stromu obhájila klíčový bezpečnostní certifikát

Palírna U Zeleného stromu, druhý největší výrobce lihovin v Česku, v rámci náročného auditu prováděného renomovanou globální kanceláří Bureau Veritas obhájila certifikaci FSSC 22000 pro bezpečnost potravin. V průběhu náročného a velmi rozsáhlého hodnocení palírna prokázala, že své produkty vyrábí a dodává zcela v souladu s tímto mezinárodně uznávaným bezpečnostním standardem.

„Velmi jednoduše řečeno, prokázali jsme, že vyrábíme bez nebezpečí jakékoli kontaminace, s perfektní vstupní a výstupní kontrolou. Naše produkty jsou kdykoli dohledatelné a máme systém, který veškerou kvalitu neustále ověřuje,“ uvedl výrobní ředitel Palírny U Zeleného stromu Michal Šoman.

Podle něho držení certifikátu FSCC 22000 není žádnou administrativní záležitostí, ale především slouží jako zásadní potvrzení kvality výrobků a zároveň i „vizitka“ při jednání o dodávkách lihovin pro velké obchodní společnosti. Ty totiž takovou certifikaci takřka bez výjimky požadují jako jednu z podmínek pro odběr zboží. Navíc je tato autorizace všeobecně uznávána, takže se s ní může Palírna kvalitu produktů a bezpečnost výrobních procesů prokazovat i na zahraničních trzích.

Michal Šoman popisuje audit jako skutečně mimořádně zevrubnou prověrku všech činností při výrobě značek jako Stará myslivecká, Hanácká vodka, Blend 42 Vodka a řady dalších lihovin. Kontroluje se totiž každý detail. Od vstupních surovin, systému jejich příjmu, přes laboratorní testy, až po výstupní prověření jednotlivých produktů. Součástí kontroly je i tzv. „trasabilita“, v níž musí být výrobce schopen vysledovat pohyb svých vlastních finálních výrobků v obchodní síti, ale zároveň i doložit historii vstupních surovin.

„V zásadě nyní máme něco jako rodný list každé lahve, která se u nás vyrobila. Umíme přesně definovat, z čeho byla vyrobena. Ale také umíme říci, kdy byla vyrobena a kam putovala.,“ dodal Michal Šoman. Součástí pečlivé kontroly je například i archivace vzorků z každé vyrobené šarže. Takže tím je Palírna schopna deklarovat složení kteréhokoli produktu po dlouhou řadu let.

Bureau Veritas působí ve více 140 zemích světa a její historie sahá až do roku 1828. Výroky, názory a hodnocení Bureau Veritas jsou proto všeobecně respektovány.

Palírna U Zeleného stromu s 500 letou tradicí výroby lihovin je 2. největší domácí likérkou. V letošním roce slaví Palírna 500 let od svého založení.

 

Zdroj: Palírna U Zeleného stromu a.s.

Praha, 31. března 2018