P3 připravuje logistický park v Lovosicích

Nový logistický park o celkové rozloze budov téměř 130 000 m2 připravuje průmyslový developer P3 na okraji Lovosic. Jeho atraktivitě nahrává výborná dopravní dostupnost nedávno dokončené dálnice D8 a potenciál nedalekého železničního překladiště a také přístavu na Labi. Regionu s vyšší nezaměstnaností přinese až tisícovku pracovních míst.

P3 Lovosice_vizualizace 1Funkční infrastruktura rozvíjí region

Dostavba dálnice D8 odstartovala rozvoj potenciálu Ústeckého kraje pro průmyslový development. P3 si pro výstavbu svého parku vybrala Lovosice. Z Prahy jsou dostupné do půl hodiny a v opačném směru je to jen hodina do Drážďan, necelých 200 km je to do Lipska.  „Park P3 Lovosice bude pro firmy zajímavý už jenom kvůli snadnému dosahu německé průmyslové zóny v Drážďanech a Lipsku, kde je rozvinutý zejména automobilový průmysl. Z pohledu středoevropské logistiky bude mít park význam pro přepravu rychloobrátkového zboží mezi Německem, Českou republikou a Polskem,“ vysvětluje šéf developmentu P3 pro Českou republiku Jakub Pelikán.

Úspěch P3 parků je založen na skvělých lokalitách a nejinak je tomu v případě Lovosic. Jeho jedinečnost spočívá v dosahu tří druhů dopravy. Tou stěžejní bude silniční doprava, z dálnice do parku vede cesta mimo obydlenou oblast a je zde nově vybudovaný kruhový objezd. Zároveň má možnosti využití železniční přepravy, vedle areálu vede železniční koridor Budapešť – Vídeň – Berlín, a nedaleko se nachází mezinárodní překladiště. Díky lovosickému přístavu lze navíc uvažovat i o vodní dopravě po Labi až k Severnímu moři.

Práce v P3 Lovosice pro tisícovku lidí

Jakub Pelikán z P3 však upozorňuje na to, že atraktivní lokalita dnes nesouvisí jen s infrastrukturou, ale čím dál tím víc s pracovními příležitostmi. „Nemá smysl budovat další logistické parky tam, kde se již dnes firmy potýkají s nedostatkem pracovníků. Hledali jsme proto region, kde je oproti celorepublikovému průměru nezaměstnanost vyšší. Věřím, že lidé z Lovosic a z celého Ústeckého kraje najdou v našem parku dostatek zajímavých pracovních příležitostí,“ říká Jakub Pelikán.

Park P3 Lovosice sousedí s Lovochemií a vede tudy pravidelná autobusová linka, v blízkosti je železniční zastávka a samotné centrum města je snadno dosažitelné i pěšky nebo na kole.

Big Box o délce půl kilometru

Koupě 32 hektarů pro průmyslový park od děčínské společnosti Armex Oil představuje pro P3 v rámci jedné transakce doposud největší pozemkovou akvizici v České republice. Celková rozloha čtyř zamýšlených hal překročí 128 000 m2, přičemž asi 4 000 m2 budou určeny pro kanceláře. Park P3 Lovosice bude zajímavý i díky tzv. Big Boxu, velkokapacitní hale, jejíž délka bude bezmála půl kilometru (469 metrů). Bude mít 90 000 m2 a vytvoří dominantu celého parku.

K nadčasovému charakteru P3 parků přispívá zeleň, kterou P3 vysazuje ve všech svých parcích. Areál od okolní krajiny oddělí zalesněný val, který výroste ve směru k Lukavci. Společnost P3 vybuduje také suchý polder, který přispěje k ochraně před povodněmi.

O park P3 Lovosice se zajímají jak logistické společnosti, tak firmy, které se zabývají lehkou výrobou. V rámci BTS výstavby (Built-To-Suit) jim P3 přizpůsobí haly na míru jejich potřebám. „Díky pokročilým jednáním se zájemci lze očekávat, že by se park mohl začít stavět ještě letos,“ odhaduje Jakub Pelikán.

 

Zdroj: PointPark Properties s.r.o.

Praha, 21. srpna 2017