Opravdu české potraviny na Rohlik.cz nepřehlédnete

Online supermarket Rohlik.cz zavádí nové značení českých produktů. Pokud chcete podporovat lokální zemědělce a výrobce, hledejte tu potraviny označené českou vlajkou. Díky ní máte jistotu, že kupujete produkt vyrobený v Česku a z českých surovin, bez chytáků v podobě “zabaleno v Česku” a jiných.

Rohlik_ceske_potraviny_2_malaNově na Rohlik.cz najdete u stovek produktů českou vlaječku, která označuje ryze české výrobky. V čem se ale značení český výrobek na Rohlik.cz liší od země původu, která musí být ze zákona uvedena u každého výrobku?

Zejména v tom, že se jedná o opravdu české suroviny, složením i zpracováním. „Řídíme se definicí Ministerstva zemědělství, která u nezpracovaných potravin, například masa, ovoce nebo zeleniny, vyžaduje 100% český původ a u potravin sestávajících z více složek, jako jsou jogurty či pečivo, alespoň 75 % celkové hmotnosti,” říká Hana Hemerková, vedoucí nákupu Rohlik.cz.

Například hovězí z krávy, která byla chována a poraženu v Česku, ale narodila se v Polsku, českou vlaječkou označené nebude. Stejně tak přesnídávka od českého výrobce, která ale obsahuje jablka vypěstovaná v Itálii, podle definice český výrobek není. Ale chléb od českého pekaře vyrobený z českého žita, českého slunečnicového oleje i českého droždí vlaječku mít bude. Stejně tak jogurt z české smetany a mléka dochucený jahodami vypěstovanými na jižní Moravě.

Označení český výrobek, které se nově objeví u 750 produktů, garantují dodavatelé svými penězi. „Napsali jsme našim dodavatelům a požádali je, aby označili všechny své výrobky, které definici splňují. Za pravdivost uvedených informací nám ručí i finančně, abychom zajistili, že vlaječku má opravdu jen to české. Víme totiž, že naši zákazníci chtějí nakupovat české potraviny, ale označení země původu jim v orientaci nepomáhá. My jim chceme výběr maximálně zjednodušit,” vysvětluje Hana Hemerková.

 

Zdroj: Rohlik.cz

Praha, 6. června 2017