Mezaninový sklad v P3 Prague D8 dá Alza.cz prostor pro další růst

Internetový gigant Alza stále roste a sílící poptávka zákazníků klade i vyšší nároky na logistické zázemí společnosti. To zdaleka nepokrývá pouze holešovická centrála, v okolí Prahy jí ho poskytuje průmyslový developer P3. Kromě dvou hal v parku P3 Prague Horní Počernice bude od ledna příštího roku využívat také speciálně upravenou halu se systémem mezipater v P3 Prague D8. Obě logistická centra Alza.cz jsou navíc vybavená technologií, která jim pomáhá nejen v hektickém předvánočním čase dodržovat standardní doby dodání.

„Ceníme si dlouhodobého partnerství s Alza.cz – budova v P3 Prague D8 bude už třetí, kterou pro tohoto klienta připravujeme. Důvěry, kterou do nás svou volbou vkládají, si skutečně vážíme. To, že s námi tento dynamický rostoucí hráč českého e-commerce trhu stále zůstává, je důkazem, že jsme schopni se variabilně přizpůsobit požadavkům našich klientů. A to jak v nabídce existujících prostor, tak těch, které budujeme klientům na míru (Build-to-Suit),“ komentuje Tomáš Míček, ředitel P3 pro Českou republiku.

Partnerství mezi oběma společnostmi je stabilní, Alza letos v P3 Prague Horní Počernice prodlužovala nájemní smlouvu a prověřeného developera, vlastníka a správce logistických nemovitostí P3 si vybrala i pro svou další expanzi. Nově bude mít svůj sklad také v průmyslovém parku P3 Prague D8. Hala, do které Alza rozšiřuje své zázemí, má výměru téměř 22 000 m2 – její kapacita může být ale až čtyřikrát větší. Na 80 tisíc metrů čtverečních se sklad dokáže rozšířit pomocí mezaninového systému, obecně využívaných spíše pro uskladnění drobnějšího zboží. Mezaninové systémy jsou středoevropskou alternativou pro vertikální sklady, které jsou v docela jiném měřítku známé zejména v asijských velkoměstech, kde se kvůli cenám pozemků staví tyto objekty do výšky.

Park P3 Prague D8 je oblíbenou lokací zejména pro své umístění – skrze tunel Blanka se zde lze během 10 minut dostat prakticky ze všech částí metropole. Park je výjimečný i svou šetrností k životnímu prostředí – jedna z budov dostala také certifikaci BREEAM, oceňující zavádění opatření na podporu udržitelnosti.

Alza, v současnosti největší internetový obchod v České republice, působí na trhu už od 90. let. V roce 2006 prošla značka rebrandingem a o dva roky později se k ní připojil dnes už typický zelený mimozemšťan. Růst pro společnost znamenal nejen více zákazníků a komplexnější nabídku produktů, ale také zvýšené nároky na prostor pro uskladnění zboží. Od roku 2010 proto Alza využívá průmyslový park v Horních Počernicích, kde si dnes pronajímá dvě haly o celkové výměře více než 14 tisíc metrů čtverečních.

„Způsob, jakým funguje naše logistické centrum v Horních Počernicích je v mnoha ohledech na české poměry unikátní – zejména po technologické stránce. Využíváme zde 2 500 metrů dopravníkových tratí, přes 30 pickovacích stanic, automat na dvacet tisíc přepravek a spoustu softwarových vychytávek. Technologie nám umožní vychystat zboží zákazníkovi v řádu desítek minut až na nakládací rampu pro expedici vozidel, dodává Jan Klička, ředitel logistiky v Alza.cz.

Budovy v P3 Prague Horní Počernice Alza nevyužívá pouze jako logistické centrum. Je otevřená i zákazníkům, kteří si zde mohou vyzvednout objednané zboží nebo prohlédnout to, jehož koupi zvažují. Zákazníci zde naleznou zejména velkou bílou techniku, televize, sortiment hobby a sport. Kromě bezbariérového přístupu, parkování zdarma a dvanáctihodinové otevírací doby zde najdou i showroom, který patří mezi tři největší showroomy prodejní sítě. Alza zde nabízí i variantu pro ty, kteří o návštěvu prodejny či showroomu nestojí a své zboží si chtějí zkrátka jen rychle převzít, a to rovnou do auta. Je jí AlzaDrive, jež významně zkracuje čas, během kterého se produkt dostane ze skladu do zákazníkových rukou. Odpadá zde totiž nutnost parkovat vůz a opouštět jej kvůli vyzvednutí zboží. Celý proces se tak ze zdlouhavé návštěvy obchodu zkracuje na zastávku u pokladního a výdejního okénka.

Význam tohoto komfortu narůstá hlavně před Vánoci spolu se zvýšenou poptávkou po zboží. Znamená vyhnout se frontám, přeplněným obchodům a stresům se sháněním dárků. Zákazníci mohou využít služeb Alza v parku P3 v Horních Počernicích každý všední den od 8:00 do 20:00.

A od příštího roku bude navíc Alza Ježíšek jezdit už i z parku P3 Prague D8.

 

Zdroj: Ogilvy Public Relations

Praha, 20. prosince 2017