Lidé letos plánují na dovolené méně šetřit

Letos pojedou Češi na letní dovolenou nejčastěji jen v rámci Česka (37 procent). Do zahraničí se plánuje vydat pětina lidí a téměř každý šestý (17 procent) si chce dopřát dovolenou jak v zahraničí, tak v Česku. Čtvrtina lidí letos letní dovolenou neplánuje, nejčastěji jde o lidi bez maturity. Údaje vyplývají z průzkumu, který pro Cetelem realizovala agentura Stem/Mark*.

Mezi nejoblíbenější zahraniční destinace Čechů bude i letos patřit Chorvatsko (o 3 p. b. na 27 %) jehož obliba meziročně dokonce stoupla. Naopak menší zájem oproti loňskému roku mají lidé o Itálii (o 4 p. b. na 15 %), i tak je ale druhým nejčastějším cílem.

Třetí pomyslná příčka patří letos překvapivě Rakousku, které v loňském roce patřilo mezi méně navštěvované destinace. Letos tam však směřuje každý devátý, častěji přitom muži než ženy. V těsném závěsu za Rakouskem se drží Slovensko a Řecko, které letos patří mezi oblíbené destinace zejména žen.

Dovolená nejčastěji zhruba na týden

Dovolenou v Česku plánují lidé nejčastěji maximálně na týden (48 procent), zatímco zahraniční na 8 až 10 dní včetně cesty (42 procent). Oproti loňskému roku plánují lidé strávit v cizině kratší dobu. Podíl těch, kteří pojedou na více než 10 dní, se snížil o 10 procentních bodů na 33 procent.

Při výběru dovolené je pro Čechy stále nejdůležitější cena (94 procent velmi důležitá a spíše důležitá). Hned po ní je v žebříčku priorit destinace (88 procent). Za důležitou považují lidé také dopravu (75 procent). Platí přitom, že s přibývajícím věkem jí lidé přisuzují větší význam. Strava je důležitá rovněž pro tři čtvrtiny.

Oproti loňskému roku se zvýšila o 5 procentních bodů důležitost programu (52 procent), přesto ale hraje menší roli než cena, délka pobytu, destinace, doprava a stravování. Zájezd přes cestovní kancelář si chce letos koupit či si již koupila necelá třetina lidí, z drtivé většiny ti, kteří se chystají za hranice.

Letní dovolená: pro tři čtvrtiny do 20 tisíc korun

Tři čtvrtiny lidí hodlají letos do dovolené investovat do 15 tisíc korun za osobu. Platí přitom, že za tuzemskou dovolenou plánují Češi utratit méně než za zahraniční. Zatímco v případě tuzemské se chtějí nejčastěji vejít do 5 tisíc korun za osobu, v případě zahraniční je to 10 až 15 tisíc.

Z průzkumu Cetelemu také vyplynulo, že lidé šetří častěji na zájezdu než při útratách na místě. Letos plánují na obojím šetřit méně než loni. Podíl těch, kteří hodlají či spíše hodlají šetřit na pořízení zájezdu, se oproti loňskému roku snížil o 9 procentních bodů na necelých 64 procent.

Mírně se snížil také podíl lidí, kteří chtějí šetřit v místě pobytu (o 2 procentní body na 55 procent) a těch, kteří si předem stanoví, kolik mohou v místě pobytu utratit (o 3 procentní body na 63 procent).

Do pěti tisíc korun na osobu za útraty v místě pobytu se chtějí vejít tři čtvrtiny. Přesto ale skutečné částky, které lidé za dovolenou utratí, a to ať už v místě pobytu nebo za cestu a pobyt samotný, budou nakonec o něco vyšší. Více než třetina lidí totiž přiznává, že předem stanovené limity většinou překročí.

*Stem/Mark pro Cetelem, 511 respondentů, konec května 2015, porovnání s průzkumem, který v květnu 2014 pro Cetelem realizoval Stem/Mark na 556 respondentech

 

Zdroj: Cetelem

Praha, 30.června 2015