Komentář ČBA k vývoji spotřebitelských cen v září 2015

Spotřebitelské ceny v září meziměsíčně klesly o 0,2 %, meziročně stouply o 0,4 %. Inflace se tak v září o desetinku procentního bodu oddálila nule a zaostala o pouhé dvě desetiny pod prognózou centrální banky.

V meziměsíčním srovnání byly důležitým faktorem poklesu pohonné hmoty, které oproti srpnu klesly o 3,4 %. V důsledku končící letní sezony klesly ceny dovolených o 13,4 %. Oproti tomu zdražily potraviny o 0,8 %, zejména v důsledku zvýšení cen zeleniny – např. brambory zdražily o 21,8 %.

EZ
Eva Zamrazilová

V meziročním pohledu bylo klíčové zlevnění pohonných hmot o 15,1 %. Naopak pokles cen potravin výrazně zpomalil, opět v důsledku růst cen zeleniny. Již zmíněné brambory zdražily v důsledku sucha oproti loňskému září o více než 50 %. Rovněž za tabákové výrobky si kuřáci připlatili o 8,5 % více ve srovnání se zářím 2014. Ceny spojené s bydlením zaznamenaly obdobný růst jako v předchozích měsících – tedy v průměru meziročně o 0,8 %.

V dalších měsících bude inflace s nulou stále intenzivněji koketovat. Důvodů je celá řada. Eurozóna v září ohlásila deflaci, což bezesporu ovlivní i domácí ceny. K tomu se v říjnu přidá očekávané zlevnění plynu pro české domácnosti. Ekonomika přitom hlásí vysoký počet volných pracovních míst a tlak na růst mezd se zvyšuje. Mzdově inflační tlaky se ale budou projevovat omezeně a nejdříve ve druhé polovině roku 2016. Proto je třeba i pro rok 2016 počítat s velmi nízkou inflací.

I listopadová prognóza centrální banky pravděpodobně zamíří směrem dolů. Ačkoli centrální bankéři na předešlém měnověpolitickém jednání diskutovali o záporných úrokových sazbách, lze doufat, že aktuální situaci začátkem listopadu opět nevyhodnotí jako nutnou pro jejich zavedení.

Pro českou ekonomiku by to byl velký krok do neznáma. Doufejme, že pro centrální banku bude postačující vize pozdějšího opuštění kurzového závazku, ačkoli i toto oddalování znamená pro českou ekonomiku určitou akumulaci rizik v delším horizontu.

Autorka: Eva Zamrazilová

hlavní ekonomka, Česká bankovní asociace

Odkaz na zveřejněnou statistiku ČSÚ

Zdroj: Česká bankovní asociace

Praha, 9. října 2015

 

 

Odkaz na zveřejněnou statistiku ČSÚ:
https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-spotrebitelskych-cen-inflace-zari-2015