IONITY – panevropská síť výkonných nabíjecích stanic

BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company aVolkswagen Group se značkami Audi a Porsche oznámily vznik IONITY, společného podniku typu joint venture, jehož cílem je vybudovat a provozovat v Evropě síť vysokovýkonných nabíjecích stanic pro automobily poháněné elektřinou.

Do roku 2020 bude na hlavních evropských tazích v provozu přibližně 400 rychlonabíjecích stanic IONITY. Bude to významný okamžik v rozvoji elektromobility, protože usnadní cestování elektrickým vozem na dlouhé vzdálenosti. Joint venture sídlí v Mnichově. V čele podniku stojí generální ředitel Michael Hajesch a provozní ředitel Marcus Groll. Tým se rychle rozrůstá, začátkem roku 2018 by mělo ve firmě pracovat 50 lidí.

„První panevropská síť rychlonabíjecích stanic sehraje zásadní roli ve vytvoření trhu elektrických vozidel. IONITY naplní náš společný cíl, jímž je zajistit zákazníkům možnost rychlého nabíjení a digitálních plateb. Ve výsledku tak umožníme majitelům elektromobilů cestovat na dlouhé vzdálenosti,“ řekl Hajesch.

Ještě v roce 2017 vznikne 20 nabíjecích stanic

Do konce letošního roku bude pro veřejnost otevřeno celkem 20 stanic. Budou se nacházet v rozestupu 120 km na vybraných hlavních tazích v Německu, Norsku a Rakousku. Partnerskými stranami jsou sítě Tank & Rast, Circle K a OMV. Během roku 2018 se síť rozroste na vice než 100 stanic, přičemž každá umožní souběžné nabíjení několika elektromobilů různých značek.

Síť bude využívat evropský standard CCS (Combined Charging System) a díky celkovému výkonu 350 kW na každé nabíjecí místo umožní výrazné zkrácení doby nabíjení oproti systémům používaným dnes. Očekává se, že možnost nabíjet elektromobily různých značek v kombinaci s celoevropským rozsahem projektu zvýší atraktivitu elektricky poháněných vozů pro širokou veřejnost.

Při výběru lokalit se bere v potaz i potenciál integrace s existujícími nabíjecími technologiemi. IONITY vede jednání s provozovateli stávající infrastruktury včetně společností zastoupených v joint venture a politických institucí. Investice svědčí o zájmu zúčastněných výrobců automobilů věnovat se elektromobilitě a spoléhá na mezinárodní spolupráci napříč automobilovým průmyslem.

Zakládající členové, tedy BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company a Volkswagen Group, mají v joint venture rovný podíl. Pomoc dalších výrobců automobilů na rozšiřování sítě je nicméně vítána.

 

Zdroj: www.mynewsdesk.com

Praha, 8. listopadu 2017