Investice ve střední a východní Evropě by měly v roce 2017 dosáhnout maxima

Investice do komerčních nemovitostí v regionu střední a východní Evropy stoupají a v roce 2017 by měly dosáhnout dosud rekordního maxima.

Investoři za posledních 12 měsíců investovali do klíčových trhů ve střední a východní Evropě 12,2 miliard EUR, a dosáhli tak nového maxima za čtyři poslední čtvrtletí.

CBRE graf.jpg
Objem investic v klíčových zemích střední a východní Evropě (celkem za 4. čtvrtletí)

 

Očekává se, že tento nárůst bude v roce 2017 pokračovat, neboť investoři vnímají region střední a východní Evropy jako investiční trh nabízející pevné ekonomické základy a zajímavý poměr yieldů ve srovnání s trhy v západní Evropě.

Celý rok 2017 by měl překročit rekordní objem investic ve výši 11,3 miliard EUR z roku 2016 a všechny klíčové země střední a východní Evropy by měly dosáhnout kvalitní výkonnosti. Maximum v roce 2007 bylo 9,8 miliard EUR.

Anthony Selman, Head of Investment Properties pro střední a východní Evropu, uvedl:

„Nebývalý objem kapitálu směřujícího do střední a východní Evropy je dokladem silných ekonomických základů a rozvoje regionu. S narůstající konkurencí v oblasti nejlukrativnějších aktiv očekáváme, že investoři na klíčových trzích budou agresivnější v oblasti sekundárních nemovitostí a znovu vážně prověří trhy nabízející výhodu vyšších yieldů, např. Maďarsko, Slovensko a Rumunsko. Výhody získá i Rusko, protože ekonomika se stabilizuje a nehrozí měnové riziko.“

Hlavní objem investic ve střední a východní Evropě je historicky určován Českou republikou a Polskem, které společně představují v průměru cca 75 % celkového objemu. V minulých dvou čtvrtletích se však Česká republika stala trhem s nejvyšším objemem investic ve střední a východní Evropě. V prvním čtvrtletí 2017 bylo investováno do komerčních nemovitostí v České republice přes 1,4 miliard EUR, což představuje více než polovinu celkového objemu investic v rámci klíčových trhů střední a východní Evropy.

Vzhledem k tomu, že většina nejistoty je nyní mimo polský trh, klíčové investice si nacházejí cestu zpět a po pomalém startu se v Polsku očekává silná druhá polovina roku.

Investoři si ve velkém našli cestu zpět na maďarský trh, kde transakce v první čtvrtletí 2017 dosáhly 500 mil. EUR. Očekává se, že celý rok 2017 bude vůbec nejsilnějším rokem. Yieldy v rámci sektorů jsou nadále omezovány, a tím se stává trhem s nejvýznamnějším pohybem yieldů.

V hledáčku investorů usilujících o yieldy je slovenský trh, neboť v České republice se konkurence v oblasti aktiv vyostřuje.

Po dvou čtvrtletích dominantního postavení investic do administrativního sektoru se v 1. čtvrtletí ukázal jako nejzajímavější typ aktiv sektor maloobchodu, představující celkem téměř 1,4 miliard EUR – obchodovalo se velké množství primárních aktiv. Očekává se, že maloobchod bude nejoblíbenější třídou aktiv v celém roce 2017.

Zatím došlo v roce 2017 v České republice k omezení primárních yieldů v segmentu administrativních prostor, nákupních středisek a „high-street“ retailu. V Maďarsku klesly primární yieldy z administrativních prostor a nákupních středisek. V Maďarsku a na Slovensku se očekává další omezování yieldů, zatímco na většině ostatních trhů zůstaly primární yieldy stabilní.

Zdroj: CBRE Group

Praha, 10. června 2017