Globus novým členem Svazu pekařů a cukrářů v ČR

Hypermarkety Globus jsou nově členem Svazu pekařů a cukrářů v ČR. Globus má jako jediný v každém hypermarketu pekárnu, nikoli rozpékárnu, a vedle pečiva zde vyrábí také 70 druhů zákusků. Hypermarkety Globus tak strategicky pokračují v odlišení od ostatních retailerů. Vedle pekáren a cukrářství je v každém Globusu také řeznictví s vlastní uzenářskou výrobou, restaurací a kavárnou.

Na lednové Valné hromadě Svazu pekařů a cukrářů v ČR byl Globus se svými pekárnami přijat do cechu. „Jsme hrdí na to, že jako jediný retailový řetězec máme vlastní pekárny a cukrárny. Zájem o nerozpékané, skutečně řemeslně upečené pečivo u zákazníků stoupá a častěji je zajímá i kvalita výroby a surovin. Proto jsme Svaz oslovili s žádostí o členství. Rádi bychom z naší pozice pomohli v popularizaci řemeslně vyráběného pečiva a celého oboru jako takového,“ říká Pavel Meduna, šéf patnácti pekáren Globus, kde stovky pekařů upečou ročně 6 260 000 chlebů a cukrářky vyrobí statisíce zákusků, včetně klasického Sacher dortu, který je zde jako jediný v Čechách připravován z originálních vídeňských surovin.

Podle výkonného ředitele Svazu pekařů a cukrářů v ČR, Jaromíra Dřízala, byla původní výroba pro přijetí do cechu stěžejní. U jiných obchodních řetězců výrazně převažuje obchodní činnost nad výrobou či zde dochází jen k dopékání ze zmrazených polotovarů. „Globus je výjimka, protože výroba vlastních pekařských a cukrářských výrobků je v jeho případě dominantní. Navíc roční objem výroby pekařských a cukrářských výrobků jej řadí do první desítky výrobců v České republice,“ vysvětlil Dřízal.

Svaz spolu s Globusem se chtějí společně zaměřit na dvě věci. Jednak je to nedostatek pekařů a cukrářů v oboru, a pak také používání názvu „pekárna“ i v provozech, kde pečivo pouze rozpékají. „Věříme, že společně dokážeme tyto věci posunout k lepšímu,“ shodují se Jaromír Dřízal a Pavel Meduna.

Podmínky pro přijetí nového člena do Svazu pekařů a cukrářů v ČR jsou velmi přísné. Svaz sdružuje také firmy přímo navazující na pekárensko-cukrárenský obor v Česku. Jde o významné profesní sdružení se 115 členy od pekáren a cukráren přes dodavatele strojního zařízení, surovin a služeb až po potravinářské školy či učiliště. Jejich obrat se pohybuje okolo 15 miliard korun ročně.

 

Zdroj: Globus

Praha, 27. ledna 2018