FM Logistic optimalizovala proces inventury

Inventura skladových zásob, ať už z daňového důvodu, nebo z důvodu průběžné kontroly, vyžaduje vynaložení nemalých prostředků, především v oblasti lidských zdrojů. Často je nutné zajistit I externí pracovní síly.

20170202_120802Hub One, poskytovatel B2B služeb v oblasti informačních a komunikačních technologií a FM Logistic, přišli před rokem s technologickou novinkou v podobě “prohlížeče zásob”; automatizovaným řešením, které snížilo nároky inventurního procesu na lidské zdroje na minimum. Řešení, které vyvinul Hub One na míru potřebám FM Logistic, bylo úspěšně testováno v několika jejích skladech.

Inventory Viewer, řešení nové generace

Inventory Viewer využívá stávající technologie skladu, upevňuje se totiž na vidlice běžného vysokozdvižného vozíku. Je vybaven kamerami schopnými číst čárové kódy umístěné v rozpětí 2,5 metru, tedy po celé výšce palety. Další IP kamery pak pořizují snímky palet. Zabudované senzory rozeznávají jednotlivé palety a detekují jakékoliv překážky na dráze.

Vozík jede rychlostí 4 km / h, patro po patru (1 patro = přibližně 90 palet). Kamery za jízdy sbírají informace o umístění palet a čárové kódy a vysílají je přímo do WMS k analýze.

 

Efektivita především

Výsledkem testování prováděných v průběhu několika posledních měsíců je 98,5% míra přesnosti kontroly.

  • Každá paletová pozice je zpracována během 3 sekund, namísto 30 sekund klasickým způsobem.
  • Snímky s vysokým rozlišením umožňují sledovat odchylky, které mohou být řešeny od počítače, aniž by bylo nutné vracet se do skladu;
  • FM Logistic a Hub One vyvinuli Inventory Viewer tak, aby byl uživatelsky příjemný. Zaměstnanci FM Logistic oceňují jeho rychlost, jednoduchost a komfort obsluhy;
  • Díky aktivní spolupráci obou partnerů, bylo řešení v průběhu testování neustále vylepšováno (například kvalita fotozáznamů)

Technologie je nasazena již na třech platformách

FM Logistic prozatím identifikovala přibližně 20 svých skladů, které jsou vhodné pro nasazení technologie, Inventory viewer je efektivní především v multiklientních skladech. První platformy, které užívají výhod systému jsou francouzské Château-Thierry, Fauverney a Fontenay-Trésigny.

Automatizované řešení bude rozšířeno do dalších zemí. Aktuálně probíhá testování v Polsku, k přechodu na Inventory viewer se chystají také platformy v Rusku a Brazílii.

Technologii na konci března představila naživo i česká pobočka FM Logistic během slavnostního otevření svého nového skladu v Jirnech (P3 D11) na východě Prahy.

 

Zdroj: FM Logistic

Praha, 29. března 2017