FM Logistic a její klienti se zavazují k čisté logistice

Společnost FM Logistic, přední poskytovatel komplexní logistiky, vyvinula v roce 2014 koncept Citylogin, udržitelné a efektivní řešení městské logistiky. Cílem konceptu je omezit dopad distribuce na centra velkých měst (znečištění, hluk, dopravní zácpa…). Pracuje se sklady umístěnými za hranicemi center měst a s dodávkami s ekologickým pohonem.

Prvním městem, které omezilo vjezd vozů s běžnými pohonnými hmotami do historického centra, a tedy těží z výhod konceptu Citylogin, byl Řím. FM Logistic nyní, s ohledem na potřeby svých zákazníků, rozvíjí řešení v dalších městech v Itálii, Španělsku, Polsku, Rusku, ve Francii i v České republice.

Citylogin se rozšiřuje po Itálii

V rámci projektu pro společnost Sephora se Citylogin po Římě rozšířil i na centrum Milána. Vedle této spolupráce zde FM Logistic podepsala novou smlouvu se skupinou Carrefour. Předmětem jsou dodávky suchého zboží do obchodů Carrefour Express, které se nacházejí v srdci hlavního města Lombardie, v omezené dopravní zóně. Distribuce je organizována ve spolupráci s italským dopravcem Mag.di. Hybridní vozy (Fuso Canter) provádí tři otáčky denně. V rámci sítě selektivního řetězce s parfémy bude v blízké době spuštěn koncept také v centru Turína.

Příklad ze Španělska, z Madridu po Bilbao

V Madridu provozuje od konce roku 2016 FM Logistic ve spolupráci s dopravcem Ontime Logística Integral flotilu 14 elektrických, hybridních a CNG vozidel. Zaváží domácnosti i obchody. Zboží, určené pro centrum města, je naloženo ve 14 km vzdáleném překladišti. Nejvíce závozů je realizováno pro společnost Lidl.

FM Logistic také nedávno získala dotace od Evropské unie, aby otestovala elektrická tříteplotní vozidla s kapacitou 10 až 12 palet, která jsou přizpůsobená městské distribuci.

Dalším městem, kde se Citylogin úspěšně rozvíjí je Bilbao. Po řadě testů zaváží FM Logistic prodejny řetězce Lidl novými vozidly přizpůsobenými pohybu po městě.

Luxusní zboží a farmaceutické produkty na východě

FM Logistic je od roku 1994 aktivní na ruském trhu. Od počátku roku 2017 rozvíjí společnost v centru Moskvy koncept Citylogin pro přední luxusní značky. Zboží z Francie putuje letecky z francouzského Roissy do ruského hlavního města. Odtud je odvezeno do jednoho ze skladů FM Logistic. Vlastní distribuce je poté řízena dodávkami Iveco CNG. Ty jsou speciálně vybaveny pro distribuci luxusního zboží (dvojité bezpečnostní dveře, vyztužená okna, alarm, nepřetržité sledování GPS…).

V Polsku, kde společnost působí od roku 1995, testuje pod svojí značkou FM Health distribuci farmaceutických výrobků v historickém centru Varšavy. Závozy jsou prováděny elektrickým vozidlem Nissan e-NV200, speciálně navrženým pro přepravu citlivých výrobků.

Citylogin přichází do Paříže

FM Logistic je zapojena do mnoha městských distribučních projektů. Na základě projektové výzvy pařížské radnice, vydané minulý rok spolu s Paris&Co, představila společnost, v partnerství se Sogaris, inovativní projekt doručování čerstvých produktů z logistického zázemí mimo centrum hlavního města. 6. ledna podepsala navíc FM Logistic v Paříži kodex udržitelné městské logistiky (LUD). Cílem kodexu je sladit v rámci moderního logistického systému jeho ekonomickou stránku se zdravými životními zásadami. Brzy tak bude v jihovýchodní části Paříže zprovozněno překladiště přizpůsobené konceptu Citylogin.

K tomto dynamickém vývoji dodává Grégoire Lapillonne, projektový manažer společnosti FM Logistic: „Zvýšení logistických toků a přísnější pravidla pro vjezd do center měst vedou k přetváření městských distribučních plánů. Citylogin v tomto směru doplňuje naše dopravní služby. V centrech měst, kde se omezení dopravy postupně stane standardem, je pro naše zákazníky efektivním distribučním řešením.”

Zdroj: FM Logistic

Praha, 8. června 2017