Enterprise Investors prodává část svého podílu v Kofole

Holdingová společnost kontrolovaná Polish Enterprise Fund VI (PEF VI), private equity fondem spravovaným Enterprise Investors, uzavřela dohodu, na jejímž základě CEDG sníží svůj podíl ve společnosti Kofola, předním výrobci značkových nealkoholických nápojů ve střední a východní Evropě. Akcie kupují zakladatelé Kofoly a společnost.

  • CEDG sníží svůj podíl z 37,3 % na přibližně 21 %;
  • Kofola vyplatí dividendu;
  • Celkové výnosy z těchto transakcí a dividend dosáhnou přibližně 63 milionů eur, z čehož přibližně 42 milionů eur získá PEF VI.

Fond PEF VI investoval do společnosti Kofola v roce 2008. Nyní je společnost jedním z předních výrobců a distributorů nealkoholických nápojů v regionu střední a východní Evropy. Výrobní závody společnosti Kofola se nacházejí v České republice, na Slovensku, v Polsku, ve Slovinsku a v Chorvatsku.

Společnost distribuuje své produkty prostřednictvím moderního i tradičního maloobchodu, v restauracích, hotelech, kavárnách a impulsních prodejních místech, a úspěšně implementovala koncept přímé distribuce v České republice a na Slovensku.

V roce 2016 zaznamenala Kofola tržby ve výši 259 milionů eur, EBITDA ve výši 39,4 milionu eur a čistý zisk ve výši 12,7 milionu eur.

 

Zdroj: Enterprise Investors

Praha, 12. června 2017