Důvěra spotřebitelů v EU je nejvyšší za posledních devět let

Spotřebitelská nálada v rámci EU se během třetího čtvrtletí nadále zlepšovala a skončila na úrovni 20,9 bodu. To je více nežli 19,1 bodu zaznamenaných na konci druhého čtvrtletí a nyní dosahuje hodnoty, jež byla naposledy dosažena na konci roku 2007.

Česká republika: ekonomická očekávání se ve třetím čtvrtletí vzpamatovávají

S nejnižší mírou nezaměstnanosti v EU si spotřebitelé v České republice uchovávají pozitivní pohled na ekonomiku i na ochotu nakupovat. Příjmová očekávání se však nezvýšila, možná kvůli probíhajícím jednáním o brexitu, jehož dopady na českou ekonomiku zatím nejsou známy (Velká Británie je pro Českou republiku čtvrtým největším exportním trhem a mnozí občané ČR žijí v Británii).

Vysoká ekonomická očekávání zaznamenaná v prvním čtvrtletí poněkud poklesla během Q2, ale ve třetím kvartále se částečně zlepšila. Koncem září byl ukazatel na úrovni 27,6 bodu, a to je oproti Q2 o 9,5 bodu více. V porovnání se stejným obdobím předchozího roku je to však stále o 8,8 bodu méně.

Příjmová očekávání, jež vykazovala během prvních dvou čtvrtletí klesající trend, se začala ke konci třetího čtvrtletí zvyšovat. Skončila na úrovni 39,9 bodu, což je jen o 0,9 bodu méně než koncem druhého čtvrtletí, ale o 12,2 bodu níže než ve stejnou dobu předešlého roku.

Ochota nakupovat se rovněž poněkud zvýšila oproti celkovému negativnímu vývoji v předchozím čtvrtletí a na konci Q3 dosáhla 20,4 bodu. To je o 5,7 bodu více než koncem druhého kvartálu, ale o 6,8 bodu méně než ve stejnou dobu vloni.

Slovensko: ochota nakupovat ve třetím čtvrtletí výrazně stoupla

Nehledě na určité turbulence ve vývoji ekonomických očekávání slovenských spotřebitelů, zaznamenaly všechny tři ukazatele na konci kvartálu nárůst díky stabilnímu růstu ekonomiky a snižující se míře nezaměstnanosti.

Poté, kdy během prvních měsíců roku ekonomická očekávání postupně klesala, začalo Slovensko od května zažívat ‘jo-jo’ efekt, kdy došlo k jejich skokovému zvýšení a další měsíc opět k poklesu. To pokračovalo i během třetího kvartálu s tím, že v září ukazatel skončil na úrovni 22,8 bodu. To je o 5,5 bodu více než koncem Q2, ale o 5,8 bodu méně než koncem třetího čtvrtletí předešlého roku.

Příjmová očekávání, jež koncem Q2 skončila v daném roce na nejnižší úrovni, v září vystoupala na 28,2 bodu. To představuje od konce druhého kvartálu nárůst o 2,8 bodu a v porovnání se stejným obdobím loňského roku jen malý pokles o 1,8 bodu.

Také ochota nakupovat se během měsíce září významně zlepšila. Poté, kdy na konci Q2 skončila na nejnižší úrovni od začátku roku 2016, její ukazatel v září podstatně vzrostl a na konci třetího kvartálu činil 15,9 bodu. To je o 11,3 bodu více než na konci Q2 a o 2,3 bodu více než vloni ve stejnou dobu.

Zdroj: GfK Czech

Praha, 23. října 2017