Důvěra Čechů v tuzemskou ekonomiku roste

6 z 10 Čechů hodnotí současnou ekonomickou situaci České republiky pozitivně, což je nárůst oproti loňskému roku, kdy si to myslela pouze polovina populace. Kromě toho Češi lépe hodnotí i osobní finanční situaci a mají větší sklon k navyšování výdajů. Ukázal to výzkum agentury IPSOS, realizovaný v květnu 2017.

Optimističtější jsou s ohledem na současný stav české ekonomiky muži a lidé s alespoň maturitním vzděláním. V těchto skupinách populace hodnotí českou ekonomiku kladně dvě třetiny lidí. Optimismus Čechů se však neprojevuje pouze v hodnocení současného stavu, ale také při pohledu do budoucnosti. Zatímco před rokem očekávalo 19 % populace v následujícím půlroce zhoršení ekonomiky, letos to je pouze 14 %. Naprostá většina Čechů tak v dalších 6 měsících očekává stabilní či dokonce rostoucí vývoj ekonomiky.

Ipsos1

V pohledu na osobní ekonomickou situaci jsou lidé rovněž optimističtější než před rokem. Pouze 37 % populace považuje svoji finanční situaci za neuspokojivou, zbytek ji vnímá stabilně či uspokojivě. V loni na jaře osobní finanční situaci za neuspokojivou považovalo 43 % populace. „Česká populace dobře vnímá, že se naší ekonomice v současné době daří. Pozitivní vývoj ekonomiky se pak logicky přenáší nejen do lepšího hodnocení osobní finanční situace, ale také do jejich spotřebního chování, lidé utrácejí za různé typy zboží a služeb více“, uvádí Jakub Malý, Managing Director Ipsos CZ & SK.

Právě zvyšování výdajů je dalším ukazatelem toho, že populace využívá dobrých ekonomických podmínek v České republice. V posledních 6 měsících navyšovalo své výdaje 40 % populace, snížení uvedlo pouze 16 %. Nejčastěji své výdaje zvyšovali lidé ve věku do 34 let. Při pohledu do budoucna pak plánují lidé více utrácet především za cestování a dovolenou či vybavení domácnosti.

Ipsos2

Informace o výzkumu:

Výzkum byl realizován na reprezentativním vzorku internetové populace ČR ve věku 18-65 let. Celkem se ho zúčastnilo 1004 respondentů a konal se ve dnech 12. 5 – 19. 5. 2017 pomocí Ipsos online panelu Populace.cz.

 

Zdroj: www.ipsos.cz

Praha, 8. července 2017