Dachser: železniční přepravy mezi Evropou a Asií

Globální logistický provider Dachser poskytuje služby železniční přepravy, která nabízí časově i nákladově optimální alternativu k leteckým a námořním přepravám. Pro spojení s hospodářsky vyspělými částmi Číny využívá Dachser takzvanou Novou hedvábnou stezku a Transsibiřskou magistrálu. Spojení po železnici mohou využít exportéři i pro menší objemy zboží.

„Přeprava po železnici se vyplatí u takových zásilek, kde by námořní služba byla příliš pomalá a letecká přeprava příliš nákladná,“ vysvětluje Thomas Krüger, Managing Director Air & Sea Logistics pro region EMEA společnosti Dachser. Vlakové spojení mezi Asií a Evropou trvá 16 až 22 dní, při přepravě po moři jsou zásilky na cestě 28 až 36 dní. Kromě toho železnice vyprodukuje na této trase až o 90 procent méně CO2, než je tomu u letecké přepravy.

V rámci své husté evropské logistické sítě, která zahrnuje 363 vlastních a 68 partnerských poboček, zabezpečuje Dachser pozemní přepravy sběrnou službou i celovozy ve 37 zemích. Zásilky konsoliduje na čtyř centrálních železničních terminálech v Duisburgu, Hamburku, Varšavě a Vídni/Bratislavě, přičemž v Bratislavě má Dachser také jeden ze svých tří Eurohubů pro pozemní přepravy, se kterým mají všechny pobočky v České republice přímé spojení. Na železničních terminálech jsou zásilky bezpečně naloženy na kontejner a předány provozovatelům železnice k další přepravě a vydávají se na téměř 11 tisíc kilometrů dlouhou cestu do Asie. Vlaky přitom využívají dvou železničních koridorů – v jižním koridoru, tzv. Nové hedvábné stezce, jezdí nákladní vlaky přes Bělorusko a Rusko, Kazachstán až do Číny. Oproti tomu severní koridor, nazývaný také jako Transsibiřská magistrála, nejprve projede Bělorusko a Sibiř a potom se stočí do Mandžuska a dál do vyspělých čínských obchodních oblastí.

V cílové železniční stanici v čínském vnitrozemí zabezpečuje Dachser proclení a návazné přepravy do Číny i dalších asijských zemí přes vlastní síť Dachser Air & Sea Logistics nebo přes své partnery. V asijsko-pacifickém regionu je Dachser zastoupený se 49 pobočkami.

Železniční přepravy nabízí Dachser samozřejmě obousměrně: jak pro LCL a FCL zásilky do Číny, tak i v opačném směru z Číny do Evropy. V Šanghaji, Šenzenu a Hamburku je zákazníkům k dispozici speciální servis pro objednávky železničních přeprav. Pevné dodací lhůty, na přání nepřetržité sledování zásilky on-line a časté odjezdy několikrát týdně jsou zárukou vysoké transparentnosti takových přeprav a umožňují dodávky do vzdálených destinací v Asii předem dobře naplánovat.

 

Zdroj: DACHSER Czech Republic a.s.

Praha, 19. března 2018