Dachser roste s příznivým větrem v zádech

Dachser v roce 2017 dosáhl rekordního obratu a poprvé překročil hranici 6 miliard euro. Hrubý obrat společnosti vzrostl o 7,2 procenta na 6,12 miliard euro a historické hodnoty dosáhly i další ukazatele: Dachser odbavil 81,7 milionů zásilek (nárůst o 2,1 procenta) o celkové váze 39,8 milionů tun (nárůst o 4,3 procenta). Na celém světě pak Dachser v loňském roce vytvořil 1 648 nových pracovních míst.

„Důsledně jsme se drželi naší úspěšné exportní strategie v oblasti evropských pozemních přeprav a příznivý vítr v zádech jsme pocítili i díky oživení světového obchodu,“ shrnuje Bernhard Simon, CEO Dachser SE, a dodává, „byly to zejména rostoucí sazby v oblasti leteckých a námořních přeprav, které k nárůstu obratu významně přispěly.“

Na vlně růstu i v České republice

Dachser v České republice uzavřel loňský rok s devítiprocentním nárůstem obratu, který se vyšplhal na 2,6 miliardy korun. Společnost odbavila přes milion zásilek o tonáži téměř 557 tisíc tun. Největší podíl na růstu společnosti v roce 2017 mají zejména exportní zakázky sběrné služby a oblast kontraktní logistiky. „Naše strategie je založená na organickém udržitelném růstu a tento směr se nám podařilo udržet i v minulém roce,” říká Ing. Petr Kozel, generální ředitel Dachser Czech Republic a. s., a dodává, „kromě zmíněných oblastí jsme se věnovali i systémové integraci evropské logistiky s leteckými a námořními přepravami. V České republice jsme v roce 2017 také vytvořili 60 nových míst.“

Detailní pohled na rok 2017

Obchodní oblast Road Logistics, do které Dachser zahrnuje přepravy a skladování průmyslového zboží (European Logistics) a potravin (Food Logistics), dosáhla v roce 2017 hrubého obratu ve výši 4,44 miliardy euro (nárůst o 3,1 %). Počet zásilek i tonáž narostly o 2,1 a 3,6 procenta. V divizi European Logistics (EL) se o růst v síti Dachser postaralo důsledné zaměření na evropský exportní obchod. To platí zejména pro regionální jednotku ‚EL North Central Europe‘ (EL severní a střední Evropa), která posílila dokonce o 7,4 procenta, ale také pro obchodní jednotku ‚EL France & Maghreb‘ (EL Francie a Maghreb) a ‚EL Iberia‘ (EL Ibérie) s její dynamicky rostoucí kontraktní logistikou. „Francie se vedle tradičního Německa, které je páteří našeho mezinárodního obchodu s pozemními přepravami, postupně stává jeho druhým dirigentem. V minulých letech jsme tento strategický logistický pilíř pečlivě budovali,“ vysvětluje Bernhard Simon.

V divizi Food Logistics bylo nadprůměrného růstu dosaženo v první řadě zakázkami z Německa a přispěly k němu i nové zakázky v oblasti mezinárodních přeprav. „Po pěti letech fungování sítě European Food Network můžeme bilancovat: Rozhodnutí pro silnou partnerskou síť pod naším systémovým vedením se ukázalo jako správná volba,“ říká Bernhard Simon.

V obchodní oblasti Air & Sea Logistics (ASL) se o zvýšení hrubého obratu o 15,7 procenta na 1,79 miliard euro postaralo významné oživení obchodu spolu s rostoucími sazbami, a to zejména u leteckých přeprav. Všechny tři regionální jednotky ASL k tomu přispěly dvouciferným růstem, největší nárůst obratu, a to přes 20 procent, vykázal obchod v Asii. Počty zásilek se v této oblasti zvýšily o 6,7 procenta, přičemž nárůst TEU byl o 8,5 a tonáže o 23,3 procenta.

„Obrat volatilních leteckých a námořních přeprav se stále pohybuje mezi dvěma extrémy,” bilancuje Bernhard Simon, a dodává, „naším cílem je ovšem udržitelný profitabilní růst. Proto se snažíme naše obě obchodní oblasti stálé více propojovat a tím posilovat systémovou integraci.“

Investice do sítě i do lidských zdrojů = investice do budoucnosti

I přes příznivý vítr v zádech, který pokračoval také v prvním kvartále roku 2018, hovoří Bernhard Simon o faktorech, které by mohly omezit další růst – především nedostatek kapacit a řidičů. „Naše angažovanost v oblasti vzdělávání má proto nejvyšší prioritu,“ zdůrazňuje. V Německu dokončilo v roce 2017 vzdělávání  prostřednictvím společnosti Dachser Service und Ausbildungs GmbH 22 profesionálních řidičů nákladních vozidel a dalších 106 mladých lidí zahájilo studium na 35 německých pobočkách. „Chtěli bychom počet mladých lidí v tomto oboru každý rok navyšovat a náš koncept kvality přenést i do poboček v dalších zemích v Evropě,“ oznámil Bernhard Simon.

Investice do poboček své logistické sítě, do vozového parku, techniky a IT systémů Dachser v roce 2017 navýšil o 5 procent, a to na 136 milionů euro. „Zejména v oblasti logistiky potravin jsme v minulém roce významně rozšířili naše kapacity v Německu,“ popisuje Bernhard Simon. Pro rok 2018 Dachser oznámil další investici ve výši 188 milionů euro, která tentokrát půjde do logistiky průmyslového zboží.

 

Zdroj: DACHSER Czech Republic a.s.

Praha, 20. dubna 2018