Čtyři miliony spotřebitelů nalezly informace na webu SZPI – Potraviny na pranýři

Web provozovaný Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) www.potravinynapranyri.cz aktuálně přivítal svého čtyřmiliontého návštěvníka. Jedná se o v evropském kontextu unikátní projekt zveřejňování informací o závadných potravinách státní dozorovou organizací.

Spotřebitelé zde nalezli detailní informace již o 3166 šaržích nevyhovujících potravin, z toho je 1316 šarží nebezpečných, 1012 falšovaných a 838 nejakostních. Po rozšíření kompetencí SZPI o segment veřejného stravování od roku 2015 zde inspekce zveřejnila podrobnosti o 346 uzavřených provozovnách, obvykle z důvodu nepřijatelné hygienické situace.

Projekt PnP spustila SZPI v červenci 2012 jako webový portál a v následujícím roce jej rozšířila o mobilní aplikaci pro operační systémy Android, Windows Phone a iOS. Spotřebitelé si jich stáhli již přes 65 000 a jejich prostřednictvím mohou mj. fotografovat závadné potraviny a posílat je inspekci jako podnět ke kontrole. Následně SZPI k projektu připojila i účty na sociálních sítích Facebook, který sleduje přes 19 000 fanoušků a Twitter s více než 4 400 „followery“, čímž se řadí mezi nejsledovanější twitterové účty v ČR. Cca 12 000 uživatelů webu se zaregistrovalo pro pravidelný odběr novinek emailem.

Projekt PnP v letech 2012, 2013 a 2014 zvítězil v anketě českého internetu Křišťálová lupa v kategorii Veřejně prospěšná služba a mobilní aplikace PnP získala v roce 2014 ocenění Mobilní aplikace roku v kategorii Aplikace pro lepší svět. Cílem projektu je zejména posílit pozici spotřebitele a chránit poctivé provozovatele.

Mezi aktuálními záznamy přesvědčivě dominují mléčné výrobky – 98 záznamů – a masné výrobky – 93 záznamů -,  zejména od zahraničních výrobců, kde inspekce zjišťuje mj. nelegální nahrazení hodnotné složky, tedy falšování. Dalším problematickým segmentem je víno s 59 záznamy.

 

Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Praha, 26. září 2016