Česko po deseti letech předstihlo v zájmu investorů Polsko

Polské kanceláře a česká obchodní centra a jiné maloobchodní nemovitosti jsou pro investory nejatraktivnější. Potvrdil to průzkum pražské kanceláře mezinárodní poradenské společnosti DTZ v pěti zemích regionu střední a východní Evropy, který mapoval názory investorů na další vývoj investic do nemovitostí.

Jak průzkum ukazuje, většina dotázaných očekává v následujících 12 měsících další rozšiřování svých portfolií. Právě Česká republika nebo Polsko vykazují pro investory i přes klesající výnosy vysokou atraktivitu. Jinými slovy, mnohem více investorů se ve Střední Evropě chystá nemovitosti nakupovat, než prodávat.

Očekávání se naplňuje už nyní. Za prvních 6 měsíců ve střední Evropě investoři za nemovitosti utratili zhruba 2,4 miliardy EUR. Za celý rok 2015 by tak objem investic mohl přesáhnout 7 miliard EUR, v České republice 2,5 miliardy EUR. Česká republika poprvé od roku 2004 přilákala větší objem kapitálu než Polsko.

V první polovině roku v regionu jasně převažovaly investice do retailových a multifunkčních nemovitostí či portfolií. Jejich nabídka je však velmi omezená, stejně jako dalších špičkových či prémiových komerčních budov. Investoři proto musí cílit na portfolia a nemovitosti v hodnotě do 50 mil. EUR. Jen 9 % respondentů vyhledává projekty v hodnotě 100 -200 mil. EUR a pouhých 6 % pomýšlí na transakce v hodnotě nad 200 mil. EUR.

Dalším novým jevem je to, že investoři se nevyhýbají ani starším objektům nebo nemovitostem s rezervami v případě příjmů a nákladů. To byla doposud doména zejména oportunistických investorů. Nyní si tuto strategii osvojují i konzervativnější firmy a fondy, které si slibují nižší pořizovací ceny a tudíž vyšší výnosy. Podmínkou je však kvalitní správa a rovněž často další investice do modernizace objektu, jeho provozu a marketingu.

Až třetina dotázaných vidí příležitost v netradičních nemovitostech, jako jsou zdravotnická zařízení nebo ubytování pro studenty a Střední Evropa tak následuje to, co je již trendem v řadě západoevropských zemích,“ dodává Lenka Šindelářová, vedoucí oddělení Research & Consulting v DTZ.

Z průzkumu vyplynul i očekávaný stoupající zájem o administrativní segment v Maďarsku nebo retail v Rumunsku. „Fakt, že obchodní centra v žebříčku zájmu investorů po dlouhé době přeskočila kanceláře, je poměrně zajímavý. Ukazuje na důvěru realitních firem a fondů v ekonomický růst regionu a s tím související spotřeby obyvatel,“ komentuje výstupy průzkumu Lenka Šindelářová. A doplňuje, že v skladové prostory zůstávají atraktivní, ale spíše pro menší vybranou skupinu developerských a realitních společností.

Průzkum prokázal, že komerční nemovitosti ve střední Evropě jsou pro investory přitažlivé už proto, že stále generují výnos o 100 až 200 bazických bodů vyšší než v západoevropských metropolích. Protože je však nabídka nemovitostí omezená a přetlak investičního kapitálu velký, investoři vyjadřují ochotu rozšiřovat svá portfolia i o nová aktiva. Pokles výnosů spolu s poklesem míry neobsazenosti jsou podle dotázaných hlavními faktory zvyšování hodnoty nemovitostí v regionu, to očekává až 74 % dotázaných.

Mezi předpokládanými rizikovými faktory pro investice v regionu střední a východní Evropy bylo nejčastěji zmiňováno přehřátí cen nemovitostí v Polsku a nedostatek vhodných investičních produktů v ČR, na Slovensku a v Rumunsku, stejně jako ekonomická stabilita v Maďarsku.

 

 

Zdroj: DTZ

Praha, 9. července 2015