Češi utrácejí za biopotraviny čím dál více

Lidé mají stále větší zájem o biopotraviny a sortiment zdravé výživy, jak vyplývá z meziročního srovnání hypermarketů Globus.

Rozdíl mezi cenou u čím dál většího počtu konvenčních potravin a biopotravin rok od roku klesá. Dokonce cenově výhodnější jsou například semolinové těstoviny, brusinky, olivový nebo kokosový olej. Do toho přibývá zákazníků, kteří sledují etikety potravinářských výrobků, zajímají se o jejich složení s ohledem na zdraví a nakupují tak s větší rozvahou.

Lidé v roce 2015 nakoupili biopotraviny za více než 150 milionů korun

„Zatímco v roce 2014 utratili Češi za biopotraviny přes 120 milionů korun, loni to bylo ještě o 25 procent více. Letos odhadujeme i nadále u některých skupin produktů nárůst v dvouciferných číslech. Významné měsíce z hlediska prodejů bývají leden a únor, poptávka po biopotravinách je ve srovnání se zbylými měsíci roku v průměru o 15 procent vyšší. Dobře si vedou také výrobky ze sóji, vegetariánské a veganské alternativy masa, obilninové nápoje, bezlepkové produkty nebo produkty se sníženým obsahem laktózy,“ říká mluvčí Globusu Pavla Hobíková.

Mléčné výroby v biokvalitě za cenu konvenčních potravin

Růst poptávky souvisí podle mluvčí Globusu s lepší znalostí biopotravin, svoji roli hraje i přibývající počet certifikovaných výrobců a širší nabídka na pultech. „Lidé jsou lépe informovaní a zjišťují, že tento sortiment nemusí nutně znamenat vyšší cenu než u konvenčního zboží. Zákazníci dále pozitivně vnímají i fakt, že se při výrobě biopotravin nepoužívají geneticky modifikované nebo chemicky ošetřené suroviny. Velice přísně je regulováno také přidávání konzervačních látek a používají se přírodní barviva a aromata.“

Zákazníci u nákupů více přemýšlejí

Češi začali v nejobecnějším smyslu u nákupů více přemýšlet, patrné je to zvláště v prvních měsících roku. „Hledají alternativy ke klasickým tukům, cukrům, masu a majonéze. Více přihlížejí ke kalorickému složení, nutriční vyváženosti a celkové stravitelnosti. Snaží se jíst střídměji, sváteční prosincové hřešení kompenzují přísnějším stravovacím režimem a podstatný vliv mají i novoroční předsevzetí,“ uzavírá mluvčí Globusu Pavla Hobíková.

 

Zdroj: Globus

Praha, 1. února 2016