CBRE: V roce 2016 očekáváme na realitním trhu pozitivní vývoj

Společnost CBRE vydala studii OUTLOOK 2016, která v souladu s růstem české ekonomiky předpovídá pozitivní vývoj také na trhu realitních služeb. Studie monitoruje sektor kapitálového trhu s realitami, oblast průmyslových, kancelářských a maloobchodních nemovitostí. V roce 2016 se předpokládá celkový objem investic na lokálním trhu ve výši 2 mld. EUR, přičemž stěžejní bude pro investice kancelářský a maloobchodní trh.

Česká ekonomika se v současné době nachází ve velmi dobrém stavu a patří mezi nejrychleji rostoucí v Evropě. Velmi příznivá je i prognóza vývoje klíčových ekonomických ukazatelů pro příští rok. Tato skutečnost se odráží mimo jiné také ve vývoji realitního trhu. „V roce 2016 očekáváme pokračování pozitivního tržního sentimentu a další skvělý rok pro realitní trh i naší společnost. Domníváme se ale, že v porovnání s letošním investičním objemem, který výrazně ovlivnily dvě výjimečně obří transakce, jež se nebudou opakovat, dojde k určitém poklesu. Dle hrubého odhadu předpokládáme investice ve výši dvou miliard Euro s převažujícím podílem maloobchodního a kancelářského sektoru,“ říká Richard Curran, Managing Director společnosti CBRE.

Dle studie společnosti CBRE lze předpokládat, že si sektor kapitálového trhu s nemovitostmi udrží svou velmi vysoce konkurenční úroveň a taktéž v příštím roce přinese řadu zajímavých příležitostí pro potenciální investory. Celkový objem investic pro rok 2016 je odhadován na 2 mld. EUR. Očekávané investice však budou v meziročním srovnání nižší, neboť výsledná hodnota investic v roce 2015 byla posílena dvěma velkými obchody a to prodejem Palladia a RPG bytů. Ačkoliv se v roce 2016 takto velké projekty pravděpodobně nevyskytnou, je plánováno několik transakcí v hodnotě nad 200 mil. EUR. Stále však platí, že nejlepší cenu za prodej realit lze získat pouze u aktiv nacházejících se ve výborné lokalitě, jež mají dlouhodobé nájemní smlouvy. Zároveň lze předpokládat, že investoři budou pokračovat ve snižování svých požadavků na návratnost investice a budou ochotni zaplatit tržní ceny.

Celkový objem investic v České republice

 axxv2

Sektor průmyslových nemovitostí zažívá aktuálně obrovský úspěch a lze předpokládat, že tento trend bude pokračovat také v roce 2016. V návaznosti na stávající rok, očekáváme dále rostoucí poptávku, jejímž tahounem bude převážně sektor e-commerce, jehož podíl se neustále zvyšuje. Trh průmyslových nemovitostí bude v příštím roce ovlivněn také zvýšenou poptávkou pro tzv. XXL projektech, tzn. realitách větších než 50 tis. m2. Nicméně na lokálním trhu existuje pouze omezená kapacita prostoru pro další výstavbu, která se neustále snižuje a Česká republika již nyní čelí problémům souvisejícím s nedostatkem půdy, připravené k okamžité výstavbě a nedostatkem dostupných pracovních sil u nejžádanějších lokalit.

Trvalý růst poptávky pro průmyslových nemovitostech a zároveň snižující se objem dostupných ploch pro výstavbu pravděpodobně povede k růstu nájemného. V současné době se již nachází v počáteční přípravné fázi také výstavba řady logistických parků a hal o celkové rozloze více než 1 mil. m2, převážně pak v oblasti severní a severovýchodní části Prahy, v Lovosicích, Hradci Králové, Hodoníně nebo Chebu.

Kancelářský trh v Praze zažívá v současné době oživení, jež je již patrné také v sektoru průmyslových a maloobchodních realit. Po několika letech velice nízké poptávky po nových kancelářských prostorech vidíme, že dochází na lokálním trhu ke změně, neboť úspěšné společnosti rostou a rozšiřují své kanceláře do větších prostor. V roce 2016 očekáváme pouze velmi omezenou výstavbu cca 26 tis. m2 nových kancelářských prostor, které mají být kolaudovány a dodány na trh. A v důsledku toho by mělo začít docházet ke snižování celkové míry neobsazenosti volných kanceláří. Očekáváme vysokou poptávku v nových projektech, a proto věříme, že zde dojde ke snížení míry neobsazenosti rychle již v následujících kvartálech. Oživení pražského kancelářského trhu bude nepochybně následovat také růst ceny nájmů.

V současné době se lokální trh těší z rostoucích maloobchodních tržeb a to na celém území České republiky. Očekáváme další konsolidaci nájemců a rozšíření velkých obchodních řetězců. Z hlediska výstavby nových retailových developerských projektů již dochází k nasycení českého trhu. V roce 2016 lze očekávat otevření pouze dvou nových nákupních center o celkové rozloze 34 tis. m2.  Koncem roku 2016 je předpokládáno ukončení stavby Auparku v Hradci Králové a Galerie Přerov. Stále roste poptávka po prvotřídních prostorech v lukrativních oblastech a naopak se snižuje zájem o sekundární nebo terciální prodejní plochy. Kapacita hlavních nákupních tříd typu „high street“ je omezena a poptávka je zde mnohem vyšší než nabídka. Luxusní značky tedy budou nuceny expandovat mimo Pařížskou ulici.

 

Zdroj: CBRE Group

Praha, 20. prosince 2015