APEK dosáhl významného milníku 500 členů

Asociace pro elektronickou komerci (APEK), která sdružuje subjekty podnikající v e-komerci, dosáhla významného milníku. V roce, kdy slaví 20 let existence, dosáhla její členská základna na hranici 500 členů. Jubilejním pětistým členem se stal největší český e-shop současnosti – Alza.cz. APEK tak z pohledu obratů sdružuje přibližně tři čtvrtiny celého e-trhu.

„Jsme opravdu hrdí na to, že se nám i v roce 2018 daří pokračovat v růstu členské základny. Česká e-commerce patří v Evropě mezi špičku co do nárůstu i významu v celém maloobchodě. Současně je nám velkou ctí přivítat do řad asociace jednoho z nejvýznamnějších hráčů na trhu, kterým je internetový obchod Alza.cz,“ říká výkonný ředitel APEK Jan Vetyška.

„Díky vstupu Alzy do naší asociace ještě vzroste význam našich aktivit směrem ke státní správě. Pro zástupce ministerstev i vlády je APEK již nyní hlavním partnerem při debatách o e-commerce a jejích potřebách do budoucnosti, náš hlas jménem celého odvětví je díky tomu stále více slyšet,“ dodává Jan Vetyška. APEK tak v současné době z pohledu obratu pokrývá přibližně tři čtvrtiny celého trhu a v legislativní oblasti je stále více aktivní.

„Vstupem do asociace chceme pomoci vytvořit společnou platformu, která bude schopna plnohodnotně reprezentovat oblast e-commerce a pomáhat v jejím rozvoji. Ať už se to týká oblasti profesionalizace a rozvoje, jednání se státní sférou nebo expanze české e-commerce do zahraničí,“ komentuje členství Tomáš Havryluk, místopředseda představenstva Alza.cz.

Právě v letošním roce Asociace pro elektronickou komerci slaví 20 let své existence. Za tu dobu česká e-commerce urazila velký kus cesty. Zatímco v roce 2001 dosáhly obraty internetových obchodů v oblasti retailu poprvé jedné miliardy korun, v roce 2017 již překonaly sto miliard. Celkem dosáhly e-shopy na 115 miliard korun jen za zboží, což činilo více než 10 % celkového českého maloobchodu. Velmi výraznou měrou se na tom podílel právě nejnovější člen APEK. Obraty Alza.cz se v uplynulém roce totiž přiblížily 21 miliardám korun.

„Také v letošním roce očekáváme další významný růst on-line prodejů. České internetové obchody jsou velmi progresivní a mají důvěru zákazníků, proto lze čekat další úspěšné období,“ uvádí Jan Vetyška a dále doplňuje: „Alza patří společně s dalšími velkými hráči k tahounům celého odvětví. Je proto dobře, že se stala součástí našeho sdružení, které nejen e-shopy zastupuje téměř od vzniku prvního internetového obchodu.“

APEK zastupuje dlouhodobě e-commerce trh při komunikaci s médii a státní správou. Svým členům poskytuje podporu formou právních informací, seminářů, studií, networkingu a dalšího poradenství. „Jsme rádi, že tak významný e-shop, jakým je Alza, se rozhodl nyní zapojit mezi naše členy a využívat výhod, které APEK přináší. Věřím, že vstup Alzy do APEK bude opravdu přínosný jak pro ni, tak i pro celou českou e-commerce,“ uzavírá Jan Vetyška.

 

Zdroj: Asociace pro elektronickou komerci

Praha, 20. března 2018