Ahold a Delhaize se blíží dohodě o fúzi

Nizozemská maloobchodní skupina Ahold a její belgický konkurent Delhaize jsou už v závěrečné fázi jednání o fúzí, dohoda by mohla být oznámena již tento týden. Nová firma bude čtvrtou největší maloobchodní skupinou v Evropě a pátou v USA.

Nizozemský list Het Financieele Dagblad uvedl, že podle dohody by měl Ahold držet v nové, sloučené firmě podíl 60 procent. V čele sloučeného podniku pak má stát současný generální ředitel Aholdu Dick Boer.

Ahold zprávu nizozemského listu částečně potvrdil, avšak dodal, že definitivní dohody zatím firmy nedosáhly a podle agentury Reuters řetězec odmítl potvrdit, že dohoda bude oznámena tento týden.

Ahold i Delhaize mají podobné aktivity – jejich kořeny jsou v Beneluxu, působí ve střední a východní Evropě a velkou část tržeb vytvářejí ve Spojených státech.

Delhaize provozuje v USA obchody Food Lion a Hannaford, Ahold pak obchody Stop&Shop a Giant. Ahold působí i na českém trhu, Delhaize z něj už před lety odešel.

Zprávy o možné fúzi obou firem se objevily už v roce 2006. Tehdy však firmy byly jiné, Ahold se navíc zotavoval z účetního skandálu v USA. Od roku 2006 akcie Aholdu podávají lepší výkon než akcie Delhaize.

Cena akcií Aholdu se od té doby ztrojnásobila, zatímco cena akcií Delhaize stoupla jen asi o 50 procent. Tržní hodnota Aholdu je nyní dvojnásobná ve srovnání s hodnotou Delhaize.

Zdroj: zpravy.e15.cz/byznys/

Praha, 23.června 2015