Mléčné produkty: Obliba stoupá po celém světě

Produkce mléka a výrobků z něj v Evropské unii trvale stoupá. Evropští farmáři rovněž úspěšně vyvážejí na třetí trhy, což je důležitý podnět pro zvyšování dodávek výchozí cenné suroviny do mlékáren.

Následující text čerpá z posledně zveřejněných statistických údajů a agrárního výhledu na letošní a příští rok, který zveřejnila Evropská komise.

Základem úspěchu na trzích jsou stáda vysoce produktivních dojnic. Jejich početní stavy v Evropské unii loni poprvé od roku 2012 klesly asi o 1 % na 23,3 mil. kusů ale produkci mléka to v žádném případě záporně nepoznamenalo.

Mléko

Nejvíce krav na mléko se chová v Německu (přes 18 % celkového stavu v EU). Stavy se snížily v 18 členských zemích, nejvíce v Nizozemsku, a to o 7,2 % (o 129 tis. kusů). Více než 2% pokles zaznamenaly mj. Rumunsko či Slovensko.

Stáda mléčných krav se nejvíce rozšířila v Irsku, a to o 3,7 %. Dojnic přibylo také v Polsku, Dánsku a v Rakousku.

Početní stavy dojnic v EU by měly podle předpovědi Evropské komise dále klesat. V západoevropské patnáctce letos a příští rok o 0,4, resp. 0,7 %, v nových členských zemích (EU-13) o 0,5, resp. 1,2 %. Současně se bude podle posledního agrárního výhledu Evropské komise zvyšovat užitkovost zvířat. V EU-15 by měla letos v průměru činit 7 673 kg na jednu dojnici a v roce příštím 7 750 kg. V méně vyspělých členských zemích EU to letos bude 5 501 kg a v roce následujícím 5 611 kg.

Menší stavy dojnic se ale nepromítly do snížení produkce mléka. Ta naopak díky výrazně lepší užitkovosti zvířat v Evropské unii loni stoupla na 156,1 mil. tun. Stalo se tak hlavně zásluhou kvalitnějších krmných směsí i vyššímu podílu mladších, produktivnějších krav ve stádech. Brusel na letošek počítá s produkcí mléka 158,3 mil. tun a na rok příští předpovídá 159 mil. tun, z toho na západoevropskou patnáctku připadne 134,8, resp. 135,2 mil. tun.

V členských zemích EU-15 je pro mlékárenské zpracování určeno v průměru 98 % nadojeného kravského mléka (delivery ratio), zatímco v EU-13 to letos bude 78,3 % ve srovnání se 74 % v roce 2014.

Evropská komise očekává, že dodávky mléka v EU letos meziročně vzrostou o 1,4 %. Toto tempo by se mělo v důsledku klesajících cen v následujícím roce snížit na 0,5 %.

Průměrná dojivost v EU-15 se v období 2010 – 2016 zvýšila o 12,6 % na 7 837 kg ročně, v nových členských zemích skoro o 22 % na 5 216 kg, to jsou zhruba dvě třetiny západoevropské úrovně.

Nejvyšší dojivosti dosahují země ležící severněji (s výjimkou Španělska) V období 2010 – 2016, za které jsou srovnatelné údaje, užitkovost mléčného skotu nejvíce stoupla v Polsku (o 46 %) a Estonsku (téměř o 30 %). Naproti tomu výrazně se snížila v Rumunsku (-13,6 %), mírně v Irsku a Itálii.

Cena syrového mléka se loňského listopadu v rámci Evropské unie dostala na průměrných 38 eur za 100 kg, a v meziročním srovnání tak podražila asi o pětinu, ve srovnání s pětiletým průměrem za období 2012 – 2016 pak o desetinu. Hlavním důvodem tohoto cenového pohybu byl klesající výkup mléka na přelomu let 2016 – 2017 a stejně tak stoupající poptávka po mléčných tucích a sýrech.

Máslo

Produkce másla v EU loni klesla o 1,1 % na 2,14 mil. tun. Přitom bez ohledu na citelné zdražení trvala vysoká poptávka, jež meziročně stoupla o 1,5 %. Bylo to částečně i na úkor exportu i velice napjatých skladových zásob, konstatuje Evropská komise.

Produkce másla ve většině členských zemí EU loni proti roku 2016 klesla, ale existuje několik výjimek. Produkci dále zvýšilo Irsko (o 54 % v období 2012 – 2017) a Polsko (o 31,4 % v letech 2012 – 2017).

Evropská komise předpovídá, že letošní produkce másla vzroste asi o 3 % především díky vyšším dodávkám mléka v klíčových zemích (Německu, Francii), ale i vyššímu obsahu tuku v mléce.

Průměrná cena másla v unii kulminovala v září 2017 na 650 eurech za 100 kg. Poté máslo několik měsíců zlevňovalo, aby zase zamířilo vzhůru na průměrných 481 eur v polovině letošního března.

Sýry

Většina přírůstku produkce syrového kravského mléka v EU loni směřovala především do výroby sýra, jež je ekonomicky efektivní.

Obliba sýrů u evropských spotřebitelů stále roste, což je důležitý podnět pro výrobce. Produkce v důležitých zemích EU v období 2012 – 2017 zaznamenala dvojciferný růst. Ve Španělsku dokonce o 85 % na 261 tis. tun. Celková produkce sýrů v této zemi (včetně ovčích a kozích) se pohybuje kolem 460 tis. tun ročně.

O 22 % zvýšilo produkci Rakousko, zhruba o pětinu Česko a o 18 % Polsko. Ze sýrových velmocí zaznamenala jako jediná pokles Francie (-5,4 %). Průměrná spotřeba na obyvatele v zemích EU v roce 2017 dále stoupla, a to o 1,4 % na 18,1 kg. Sýry se stále častěji používají do různých zpracovaných potravinářských produktů.

Evropská komise předpovídá, že poptávka po sýrech a výrobcích, v nichž jsou obsaženy, v členských zemích letos stoupne o 2 %.

Vyšší poptávka po sýrech v zemích EU přispěla k tomu, že ceny sýrů se po tříletém poklesu zotavily. Průměrná roční cena čedaru v uplynulém roce proti roku 2016 stoupla skoro o 20 % na 339 eur za 100 kg. Avšak koncem roku 2017 začala opět klesat a v polovině letošního března v průměru činila 323 eur. Podle posledních údajů Milk Market Observatory, stál čedar na vnitřním trhu EU 333 eur, ementál 456 eur za 100 kg.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 6.2018…

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *