OC Šestka plánuje motivovat nejbonitnější část Prahy

Obchodní centrum Šestka v Praze 6 má od ledna nového majitele. Hlásí nové nájemce a díky dravější komunikaci a marketingu se povedlo od ledna návštěvnost meziročně zvýšit v průměru o 25 %.

Soukromý český investor chce obchodní centrum Šestka v Praze 6, kousek od Letiště Václava Havla, držet dlouhodobě. Vize předcházející vstupu do tohoto objektu mu pomáhá naplňovat tým, který během 18 měsíců dovedl k téměř 100% obsazenosti holešovickou kancelářskou budovu Rosmarin Business Center.

Patří do něj také Lucie Němečková, senior asset manažerka OC Šestka.

Šestka měla na trhu spíše negativní pověst. Jak se s tím vypořádáte?

To máte pravdu, i když se pocity nezakládaly na realitě. Například nákupní košík je v našem obchodním centru mnohem vyšší než ve srovnatelných centrech. Uvědomujeme si, že Šestka nemůže konkurovat Palladiu nebo Chodovu. Má jiné přednosti, jinou pozici, jinou skladbu návštěvníků.

Můžete být konkrétnější?

Šestka je klasickým convenience centrem, které každodenní nákupy kombinuje s výběrovými obchody pro náročnější klientelu. Zakládáme si na osobním přístupu a perfektním servisu pro každého návštěvníka. Pokud jde o cílové skupiny, úspěšně oslovujeme velmi bonitní skupinu z Prahy 6 a Prahy – západ i širokou spádovou oblast Kladenska, jejíž obyvatelé dojíždějí za prací v metropoli. Celkem hovoříme o 250 000 zákaznících.

Přinesla změna přístupu správy centra výsledky?

I díky dravější komunikaci a marketingu se povedlo od ledna návštěvnost meziročně zvýšit v průměru o 25 %. Trend do budoucna podpoří také řada nových nájemců. Krásný showroom již otevřel prodejce spodního prádla a plavek Chickie!, na konci května proběhl launch monobrandové prodejny Lee Cooper. Rozšiřovat se budou prodejny O2, CCC nebo PME Legend. Velkou proměnou prochází rovněž food court, kde najdou zázemí KFC či velkoformátový koncept tradiční a kvalitní české kuchyně pod taktovkou věhlasného šéfkuchaře Miroslava Kubce.

Pokud jste zmínila posilování sousedského centra, co to znamená například z hlediska služeb?

Většině nájemců z tohoto segmentu se u nás daří velmi dobře. Meziročně vidíme nárůst tržeb i o několik desítek procent. Tito operátoři povětšinou naprosto přesně chápou specifika Šestky. Lidé se za nimi vrací, vyhovuje jim osobní přístup. My chceme nabídku dále posilovat.

Jsme v podstatě napevno jako franšízanti domluveni s Českou poštou – její pobočka nesporně přiláká řadu nových zákazníků a potěší ty stávající. Rozumět si s tím bude rovněž originální koncept velké kavárny s pracovním prostorem na bázi coworkingu. Prostě coffee & work.

Tím reagujeme na velké množství pracovních schůzek, které na Šestce probíhají, anebo na potřeby maminek-živnostnic, jež si u nás mohou nechat pohlídat ratolesti.

Jaké segmenty budete dále posilovat?

Určitě bych vyzdvihla módu – dětskou, výběrovou dámskou i náročnější pánskou. Zde jednáme hned s několika operátory a franšízory. Pokud nenajdeme vhodného partnera, jsme připraveni získat vlastní licenci. Natolik jsme přesvědčeni o úspěchu naší strategie a vize. Ta mimochodem počítá se zdvojnásobením návštěvnosti do dvou let.

S tuzemskými franšízanty jste v kontaktu?

Jistě. Jsme v podstatě dohodnuti s nejznámějším operátorem na poli zdravé výživy a biopotravin. Otevře u nás dosud největší prodejnu spojenou s bistrem. To samé platí pro několik menších prodejen s jakostními potravinami.

V tomto směru sázíme na sousedský koncept, kdy usilujeme o nejkvalitnější food nabídku v okolí. Každopádně jsme otevřeni všem franšízantům, pokud nabídnout zajímavý sortiment nebo službu s ohledem na pozici našeho obchodního centra.

A v případě módy a módních doplňků?

Jak už jsem naznačila, jde nám o módu pro všechny naše cílové skupiny, včetně módy pro děti a teenagery nebo kvalitnější pánské oblečení. Vodítkem jsou pro nás i stále lepší výsledky stávajících butiků. Určitě chceme doplnit také cenově dostupnější koncepty typu H&M, neboť se jim na Šestce také vede velmi dobře.

Co je největší překážkou pro jednání s novými nájemci?

Povětšinou předsudky a oportunismus velkých operátorů. Někdy máme pocit, že dosud nepochopili změnu chování zákazníků v souvislosti s e-commerce. Finanční podmínky, s nimiž přicházejí na jednání, můžeme vnímat i jako důkaz jejich rezignace na tradiční způsob prodeje.

Přitom k tomu není důvod – drtivá většina nákupů stále probíhá v kamenných prodejnách, nevyjímaje obchodní centra. A úspěch spočívá v tom, že aktivně pracujete se selektivní cílovou skupinou. Na denní bázi a s přesvědčivým osobním přístupem.

Není to tím, že velké značky jako Zara nebo Guess své prodejny zavírají?

Chování značek ze španělské skupiny Inditex nebo britský Topshop vnímáme a upřímně mu moc nerozumíme. U módy pro náročnější klientelu, která není zcela homogenní, si efektivní prodeje bez kvalifikované obsluhy představujeme jen těžko.

Jistě lze chápat tlak na marže a náklady, ale vidíme u řady e-shopů z tohoto segmentu, že úspory na lidské síle musíte investovat do reklamy a marketingu. Navíc, podívejte se, kolik e-shopů otevírá v obchodních centrech své výdejny. Jdou za lidmi, nečekají na opačný pohyb.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 6.2018…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.