Co očekáváte od roku 2018?

Z nového roku máme za sebou první měsíc. Na to, jak vnímají jubilejní osmičkový rok z pohledu obchodu a jeho dodavatelů, se Retail News zeptal představitelů obchodu, dodavatelů i zaměstnanců.

Odborníci se shodují. V roce 2018 očekávají investice do moderních technologií i zaměstnanců, důraz na jiné faktory, než je cena, změny v legislativě – a hlavně pokračování pozitivního vývoje maloobchodu.

Radek Dráb, Senior Manažer, PwC Strategy, odborník pro oblast spotřebního zboží a maloobchodu

Upevňování pozic diskontních řetězců – tento segment trhu dlouhodobě roste a dosahuje nejvyšší ziskovosti. Chytře rozšiřuje svůj záběr nejen na cenově citlivé zákazníky, ale i na ty s vyššími příjmy. Udržuje si dlouhodobě budovanou pozici nízkých cen a posiluje i vnímání hodnoty a kvality jak sortimentu, tak nákupního prostředí. Růstu diskontérů nahrává nízká diferenciace dalších hráčů na trhu, kteří těží spíše z velikosti prodejní plochy než z nabídky, která by byla zajímavá a relevantní pro zákazníka.

Důraz i na jiné faktory, než je cena. Do popředí se dostávají čerstvé potraviny, nabídky časově omezených produktových řad nebo privátních značek a příjemné nebo pragmatické nákupní prostředí.

Posilování významu e-commerce – řetězce kladou důraz na kamenné prodejny včetně jejich modernizací, protože přes tento kanál generují drtivou většinu tržeb, nicméně pomalu začínají budovat i svou on-line přítomnost, která představuje do budoucna velký potenciál. Ten doposud vytěžují primárně on-line specialisté, nicméně i oni musí bojovat s ekonomickou návratností stojící na náročné logistice.

Retailoví hráči budou nadále vytěžovat technologické inovace s cílem zefektivnit svůj provoz a zlepšit zákaznickou zkušenost. Pro tu bude stále důležitější role zaměstnanců, které je nejen obtížné sehnat a udržet, ale je třeba investovat do jejich dovedností a znalostí.

Marta Nováková, prezidentka SOCR ČR

Pokračování růstu mezd a zaměstnaneckých benefitů, vzhledem k pokračujícímu nedostatku pracovních sil. Růst mezd bude na jedné straně ovlivněn růstem minimální mzdy, což je záležitost, která „postihne“ především obchodníky mimo velká města. Při mzdovém tlaku se však bude více projevovat diferenciace než plošné navyšování.

Nedostatek kvalifikovaných pracovníků na trhu práce povede k investicím do technologií.

Věřím, že se Ústavní soud bude zabývat zákonem o omezení prodejní doby o státních svátcích a že zákon v lepším případě bude zrušen celý, v tom horším bude zrušen limit 200 m2 prodejní plochy pro prodejny, které musí mít v předepsané dny zavřeno. Je otázkou, jak se zákonodárci postaví ke zmatku, který zákon přinesl tím, že specifikuje pouze některé státní svátky. Dají se očekávat snahy o další regulace především velkých obchodníků.

Kamenní obchodníci budou pokračovat v otevírání internetových prodejních kanálů. Internetoví obchodníci budou naopak hledat možnosti rozšíření počtu výdejen či odběrných míst pro nákupy z e-shopů.

V květnu začne platit nařízení EP k ochraně osobních údajů – GDPR, které může zahýbat ekonomikou firem, které s osobními údaji pracují. Což v obchodě jsou všichni, kteří mají zaměstnance, kteří mají věrnostní systémy a také internetoví obchodníci, kteří mají údaje o svých klientech.

Zdeněk Juračka, předseda AČTO

Naše očekávání, jako AČTO, úzce souvisí s našimi dlouhodobými aktivitami. Trochu nečekaně se znovu otevřela otázka zákona o EET, takže bychom rádi znovu otevřeli otázku náhrady nákladů na pořízení EET zařízení pro drobné obchodníky, které stát nechal navzdory slibům na holičkách. Uvítali bychom posun v otázce podpory venkovského obchodu, kterou jsme v uplynulém roce rozhýbali a věnovali jí hodně úsilí. Předpokládám, že by mohlo dojít také na řešení dlouhodobého nešvaru rostoucího nabourávání tržních vztahů dumpingovými dovozy řetězců a jimi stále častějšího neférového používání podnákupních cen. Na místě by rovněž bylo zrevidovat zákon o významné tržní síle, který mnohé problémy vůbec neřeší, i když by mohl.

Prudce zesilujícím trendem budou e-shopy, zejména jejich orientace na rozšíření nabízeného sortimentu na čerstvé potraviny. Tento fenomén má před sebou další bouřlivý vývoj, který bude mít zásadní vliv i na stabilitu a budoucí orientaci nabídky kamenných obchodů, tedy na náš tradiční trh.

Renáta Burianová, předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO)

Chceme navázat na loňské úspěchy, zejména na poměrně výrazné zvýšení mezd provozních zaměstnanců v obchodních řetězcích, což je výsledek naší týmové spolupráce při kolektivním vyjednávání.

Velkým tématem je pro OSPO spolu s nadnárodními řetězci vzdělávání zaměstnanců. Společně s nimi bychom chtěli navrátit profesi prodavače prestiž.

Na konci května nás čeká sjezd, což je v životě našeho odborového svazu velmi významná událost. Chceme, aby všem členům přinesl jistotu a důvěru v naši organizaci, která je nikdy nenechá v nesnázích a je tady pro ně vždycky, když potřebují pomoc.

Bohužel nad námi visí hrozba ODS týkající se jejich návrhu na zrušení zákona o prodejní době. Pevně věřím, že společnými silami tuto hrozbu odvrátíme. Zaměstnanci obchodu si totiž volné svátky skutečně zaslouží.

Pavel Březina, předseda představenstva Skupiny COOP 

V roce 2018 očekávám pokračování růstu ekonomiky České republiky, a i v oblasti maloobchodu pokračování růstu. Za naši skupinu plánujeme nové investice do modernizace prodejen, zavádění nových technologií a služeb.

Bohužel lze také očekávat pokračování špatného stavu u zaměstnanců, kde vlivem nízké nezaměstnanosti chybí množství lidí. Nedostatek pracovních sil pak brzdí další rozvoj a rychlý růst mezd zase vede a povede k uzavírání malých prodejen.

Pavel Mikoška, Quality Director Ahold Central Europe, viceprezident SOCR ČR

Od letošního roku očekávám fungující ekonomiku s přiměřenou inflací, růst kupního potenciálu napříč populací České republiky, stabilní politicko-ekonomické prostředí naší země a co nejméně nových zákonů.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v Retail News 1-2.2018…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.