Komerční článek

Koncepty čištění pro potravinářský průmysl

Cesta napříč náročným světem

Výroba, skladování a přeprava potravin podléhají přísným směrnicím a standardům. Aby byly podniky schopny tyto požadavky plnit, potřebují kromě jiného spolehlivé koncepty čištění. Správná souhra metod čištění, strojů a čisticích prostředků i vhodného příslušenství je proto zásadní. Používány jsou vysavače pro vysávání mokrých a suchých nečistot, vysavače pro vysávání suchých nečistot, průmyslové vysavače, podlahové mycí stroje s odsáváním i zametací stroje, průmyslové vysávací systémy, parní čističe a vysokotlaká technika i zařízení na čištění suchým ledem.

Vedle splnění hygienických standardů a standardů bezpečnosti práce patří efektivnost a bezproblémová integrace do výroby k faktorům úspěchu. – cesta náročným světem.

Nápojářský průmysl

Pokud zabrousíme do nápojářského průmyslu, musí např. pivovary ve srovnání s výrobci soft nápojů zvládnout podstatně více procesních kroků, jelikož se zde neobohacuje voda pouze sirupem nebo jinými přísadami. Výroba začíná zpracováním sladu, který se mele na šrot. Přitom vzniká jemný prach, který lze odstranit mobilními vysavači s ATEX certifikací.

Tanky, nádoby a potrubí používané např. při výrobě piva či vína, které vytvářejí uzavřený okruh, je možné uvnitř čistit napevno instalovanými samočisticími zařízeními, tak zvanými zařízeními „Cleaning-in-Place“. Pro otevřené tanky a nádrže se často používají vysokotlaká zařízení. U venkovního čištění, obložených stěn a podlah najdou uplatnění stacionární vysokotlaká zařízení s více odběrnými místy. Využitím vhodného příslušenství lze upravit vysokotlaké pracovní nástavce na čističe ploch pro stěny a podlahy. Ty dosáhnou v porovnání s jednoduchým vysokotlakým paprskem až desetkrát větší plošný výkon. Jelikož v pivovarech vládne velmi vysoká vlhkost, jsou k čištění kritických míst zvlášť vhodné parní čističe pro zabránění tvorbě plísní. Úzké podlahové mycí stroje s odsáváním, kterými lze dobře projíždět úzkými chodbami, vodu po čištění kompletně vysají.

Výhled – co je důležité

Šetrné nakládání se zdroji je téma, které bude potravinářský průmysl stále více zaměstnávat. A to se netýká pouze vlastní výroby, ale i čištění. Přední výrobci nabízejí například u vysokotlakých čističů s ohřevem speciální funkci, při které je teplota vody konstantně udržována na 60°C. Pro většinu úkolů čištění je to zcela dostačující, a poměr mezi spotřebou paliva vůči ohřevu vody a účinku čištění je optimální. Tak lze snižovat provozní náklady. K životnímu prostředí jsou především šetrné parní čističe, s nimiž není v mnoha případech nutné používat čisticí prostředky, jelikož horká pára zabíjí bakterie.

www.karcher.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.