Polský vývoz potravin roste, ne však do Česka

Trh Evropské unie už nestačí, firmy míří do Afriky a Asie.

Polsko si od svého vstupu do Evropské unie v květnu 2004 vybudovalo na jejím společném trhu s agrárními produkty a potravinami solidní pozici. Vývoz v období 2004–2016 stoupl skoro pětkrát a letos přesáhne 25 mld. eur.

Polský zahraniční obchod s agrárními produkty a potravinami sehrává v hospodářských vztazích země se zahraničím stále větší úlohu. Jejich export od roku 2013 tvoří více než 13 % celkového vývozu zboží, v případě agrárního dovozu tento ukazatel představuje 9 %.

Z oficiálních statistik vyplývá, že zemědělsko-potravinářský vývoz loni meziročně stoupl o 1,9 % na 24,33 mld. eur, z toho do Evropské unie o 0,9 % na 19,8 mld. eur. Přitom export do západoevropské patnáctky rostl rychlejším tempem (o 1 %) než export do 12 nových členských zemí (0,7 %).

Příjmy z vývozu loni tvořily 27 % celkových tržeb polského potravinářského průmyslu.

„Nedovedu si představit scénář, podle kterého by se naše silné postavení na společném trhu EU mělo nějak změnit,“ cituje list Rzeczpospolita Waldemara Sochaczewského z ministerstva zemědělství a rozvoje venkova. Polsko se podle něj na celkové potravinářské produkci EU podílí zhruba 9 %, a patří mu tak šesté místo. Na trhu s mlékem a mléčnými výrobky je to v hodnotovém vyjádření 8,2 % (4. místo), na trhu s čerstvou zeleninou a ovocem 10,5 % (6. místo) a v masném průmyslu je to 10,4 % (5. místo).

Na zahraniční trhy loni směřovalo 80 % objemu zpracovaného ovoce a 54 % domácí produkce zeleninových výrobků. Klíčový je trh EU podílející se na polském exportu mrazené zeleniny 76 % a na vývozu mrazeného ovoce 79 %, vyplývá z údajů Eurostatu.

Více než pětina vývozu potravin směřuje do Německa (loni 22,6 %). Následují Británie (asi 9 %) a na třetím místě je Česko, kam vývoz loni mírně klesl (6,7 %).

Slovensko zaujímá v polském exportním žebříčku se 703 mil. eur sedmou příčku, hned za ním je se 628 mil. eur Maďarsko.

Letos se tempo zrychlilo

Polsko během letošního ledna až června zvýšilo vývoz agrárních produktů a potravin meziročně o 10,1 % na téměř 12,9 mld. eur. Z toho Export do EU stoupl o 8,4 % na 10,3 mld. eur, což znamená, že Unie odebírá zhruba 80,2 % polského agrárního exportu.

Vývoz do západoevropské patnáctky meziročně vzrostl o 13,2 %, zatímco vývoz do „nových“ 12 členských zemí naopak klesl o 4,8 %.

Polsku se po předchozích propadech daří zvyšovat vývoz do Společenství nezávislých států (SNS). Jeho hodnota stoupla o 10,2 %.

Pořadí v exportním žebříčku se letos změnilo. Nadále vede Německo následované Británií. Před Česko (loni třetí) se dostaly Itálie a Nizozemsko.

Ovocnářská a zelinářská velmoc

Ke klíčovým oborům polského potravinářství patří ovocnářství a zelinářství. Export je pro tento obor životně důležitý. Tím spíše, že spotřeba ovoce a zeleniny je v Polsku pod průměrem EU.

Polsko je 6. největším producentem ovoce a zeleniny v rámci Evropské unie. První místo mu patří v exportu zahuštěné jablečné šťávy a mrazeného ovoce, druhé místo v exportu zpracovaných hub, uvádí web sadyogrody.pl. Ten poukazuje na to, že se rozšiřuje „surovinová základna“ polského potravinářství.

Polsko je největším producentem jablek v Evropské unii a druhým na světě. V rámci evropské osmadvacítky vede také ve sklizni malin, višní a černého rybízu, patří k významným dodavatelům jahod a kořenové zeleniny.

V Polsku se loni sklidilo kolem 4,6 mil. tun ovoce, ve srovnání s 4,05 mil. tun v roce 2015. Zhruba o pětinu meziročně stoupla sklizeň hrušek a švestek, o 14,6 % sklizeň jablek. Méně se sklidilo jahod a malin.

Polská produkce zeleniny loni dosáhla zhruba 5,9 mil. tun, což představuje 9 % celkové sklizně v EU (64,2 mil. tun), uvádí Waldemara Sochaczewski, náměstek ředitele Střediska na podporu zemědělství (KOWR).

Vzhledem k lepší sklizni stoupl i objem zpracovaného ovoce a zeleniny, a to o 20 tis. na 1,15 mil. tun, vyplývá z údajů Ústavu ekonomiky zemědělství a potravinového hospodářství (IERiGŹ).

„Polsko si upevnilo svoji pozici největšího evropského dodavatele mrazeného ovoce a ovocných šťáv a v exportu mrazené zeleniny si udrželo druhé místo za Belgií,“ uvádí ředitel zmíněného ústavu Andrzej Kowalski na serveru polandfruits.pl.

Polsko od svého vstupu do Evropské unie (v květnu 2004) do současnosti zvýšilo produkci mrazené zeleniny o více než polovinu – ze 430 tis. na loňských 650 tis. tun. V této sezóně (2017/18) se očekává mírný pokles produkce na 640 tis. tun, předpovídá ve své zprávě IERiGŹ. Anna Kitalová, sledující agrární trhy v Bank BGŹ BNPParibas, Polsko v sezóně 2017/18 pravděpodobně vyveze na 430 tis. tun mrazené zeleniny, meziročně asi o 1 % méně. Jejím největším odběratelem je západoevropská patnáctka s exportním podílem 60 – 70 % (objemově).

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v listopadovém Retail News…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.