Nábytkářský řetězec Ikea

Výměna stráží na ředitelském postu.

Švédská IKEA se rozhodla vyměnit generálního ředitele, jenž je zároveň prezidentem společnosti. Prvního září se této funkce ujme Jesper Brodin (48), bývalý asistent zakladatele firmy Ingvara Kamprada a šéf Ikea of Sweden.

Jesper Brodin nahradí o dva roky mladšího Petera Agnefjälla, který podle oficiálního sdělení společnosti „odchází na vlastní žádost“, aby se mohl více věnovat své rodině a později „přijmout nové výzvy“. Hlavním důvodem Agnefjällova obchodu ale nejspíš bude přestavba skupiny, které od loňského roku vládnou Mathias a Peter Kampradovi, zakladatelovi synové. Od května 2016 fungují separátní holdingové společnosti a manažerské týmy pro jednotlivé obchodní aktivity (úseky). Dříve byly součástí IKEA Group.

Klíčovým rozhodovacím centrem je Inter IKEA Holding sídlící v nizozemském Delftu. Jeho pravomoci se oproti minulosti značně rozšířily. Řídí jednotlivé továrny pracující pro IKEA, dodavatelské řetězce i skladbu celosvětového sortimentu. Nové organizační uspořádání pro odcházejícího Agnefjälla a nyní i pro Brodina znamená oslabení jejich pravomocí.

„Naše globální expanzivní strategie a cíl dosáhnout v roce 2020 tržeb v hodnotě 50 miliard eur se nemění,“ prohlašuje Lars-Johan Jarnhimer, šéf nadřízeného INGKA-Holdingu. IKEA podle něj vidí největší růstové šance v Číně, Indii a USA.

Brodin začal svoji kariéru ve společnosti jako šéf nákupu v Pákistánu, později odpovídal za obchody společnosti v celé jižní Asii. Tři roky byl osobním asistentem Ingvara Kamprada. Tomu je nyní 91 let a do řízení skupiny už aktivně nezasahuje.

IKEA v účetním roce 2015/16 (do 31. srpna) zvýšila celosvětové tržby o 7,1 % na 34,2 mld. eur, z toho 4,75 mld. eur připadá na Německo, jehož trh je pro ni největší. Zisk jí stoupl z 3,5 mld. na 4,2 mld. eur. Koncem zmíněného roku zaměstnávala 163 600 lidí.

Loni navštívilo 348 obchodních domů IKEA Group 783 mil. lidí a návštěvnost stránek www.ikea.com dosáhla 2,1 mld. Společnost také vlastní 45 nákupních center, které navštívilo 425 mil. lidí.

Do skupiny patří nejenom prodejny nábytku, ale také banky, pojišťovny, leasingové a realitní společnosti.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v letním dvojčísle Retail News, červenec-srpen…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.