Potraviny (nejen) pro zvláštní výživu

V České republice žije přibližně 100 tisíc celiaků, přibývá i těch, kteří se lepku zřekli dobrovolně.

Kategorie potravin pro zvláštní výživu na tuzemském trhu již několik let poměrně výrazně roste. Největší zájem projevují čeští spotřebitelé o bezlepkové, dia a v posledních dvou letech několikanásobně stoupl zájem také o bezlaktózové a tzv. raw výrobky.

Tyto produkty nakupují stále častěji nejen lidé, trpící celiakií, cukrovkou nebo přecitlivělostí či alergií na laktózu, oblíbili si je také spotřebitelé, kteří žádné stravovací omezení ze zdravotních důvodů nemají. Tento fakt souvisí s celkovým vyšším zájmem veřejnosti o zdravější životní styl a odlehčený jídelníček.

Potraviny určené pro zvláštní výživu jsou podle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví ČR potraviny, které se odlišují od potravin pro běžnou spotřebu svým zvláštním složením a zvláštním výrobním postupem. Patří mezi ně tyto kategorie: potraviny pro počáteční a pokračovací kojeneckou výživu, pro nízkoenergetickou výživu určenou ke snižování tělesné hmotnosti, pro zvláštní lékařské účely, bez fenylalaninu, bezlepkové, pro diabetiky, s nízkým obsahem laktózy nebo bez laktózy, s nízkým obsahem bílkovin, s nízkým a velmi nízkým obsahem nebo prostých sodíku; a potraviny pro sportovce nebo osoby při zvýšeném tělesném výkonu.

Vstříc zákazníkovi

„Trend zdravého stravování dle našich zkušeností stále pokračuje, nicméně z dlouhodobého hlediska nezaznamenáváme výraznější změny. V porovnání s celkovou poptávkou je zájem o tyto výrobky menšinový, nicméně poměrně stálý. Samozřejmě se v tomto směru snažíme vyjít našim zákazníkům vstříc a přizpůsobujeme skladbu sortimentu. Reflektujeme poptávku po speciální výživě a pravidelně zařazujeme mimo jiné tematické týdny věnované bezlepkovým či bezlaktózovým potravinám nebo produktům vhodným pro vegetariány a vegany,“ uvádí Zuzana Holá, tisková mluvčí společnosti Lidl.

Řetězec aktuálně nově zařadil do nabídky ve svých prodejnách speciální regál s bezlepkovými výrobky. Zákazníci v něm najdou celé spektrum produktů. Kromě bezlepkových těstovin jsou to například bezlepkové polštářky, bezlepkový medový dort, polomáčené bezlepkové oplatky, dva druhy bezlepkové pizzy, rybí prsty nebo bezlepkovou mouku a strouhanku. Postupně bude nabídka rozšiřována, a totéž platí pro bezlaktozové a bio výrobky.

Život bez lepku

V České republice žije přibližně 100 tisíc celiaků – lidí, kteří trpí alergií na lepek, bílkovinu nacházející se v obilí. Ovšem přibývá i těch, kteří se lepku zřekli dobrovolně. Podle odborníků u nás dodržuje bezlepkovou stravu až 20 % lidí. A výrobci na rostoucí zájem o bezlepkové varianty potravin pružně reagují, jelikož předpokládají, že tento trend bude ještě sílit.

V Tescu jsou od začátku letošního roku k dostání chleby i sladké pečivo řady Vitacelia od společnosti Penam. A je z čeho vybírat, zákazník může sáhnout po bezlepkových chlebících (klasický světlý, tmavý, slunečnicový a jemný toustový), čokoládových brownies nebo muffinech bez nebo s čokopecičkami.

Společnost bio nebio nabízí na tuzemském trhu řadu bezlepkových těstovin kanadské značky Rizopia. Jejich základem je neloupaná hnědá rýže, plná vitaminů skupiny B, minerálních látek a vlákniny, obsažené zejména v rýžové slupce a klíčku. Většina druhů těstovin je v bio kvalitě, vyrobena z ekologicky pěstované rýže.

Pro odlehčenou letní kuchyni se skvěle hodí quinoa (neboli merlík čilský). Díky velkému množství bílkovin, esenciálních aminokyselin, vitaminů a minerálů je ideální lehce stravitelnou bezlepkovou potravinou. Nedávnou novinkou v obchodech je červená nebo bílá quinoa od Menu Gold. Hodí se do rizota, salátů nebo nasladko, například s ovocem.

Pufovanou novinkou jsou také Bio Kukuřičné chlebíčky od Racia, díky svému složení vhodné i pro celiaky a vegany, ale potěší každého, kdo hledá tip na rychlou zdravou svačinku nebo snack na cesty. V bio řadě pod značkou Racio jsou prodávány také chlebíčky špaldové, vícezrnné, rýžové, rýžové s amarantem nebo rýžové s mléčnou a hořkou čokoládou. Od začátku letošního roku je dále v regálech obchodů nová řada Mini rolek, což jsou menší pufované chlebíčky obohacené například o chia semínka nebo pohanku.

„V oblasti výživy se každoročně objevují nové suroviny a trendy, ať už jsou to superfoods, raw, ancient grains, naklíčené zrniny, luštěninové mouky a tak dále, které ale ovlivňují spíše užší skupinu zákazníků. Stále sledujeme velký zmatek u spotřebitelů ohledně toho, co vlastně je a není zdravé. Každý s informacemi naloží jinak, někdo jde do extrémních řešení typu jednostranných diet, jiný se naopak rozhodne stravu přestat řešit, protože má pocit, že se správného řešení nemůže dobrat,“ je přesvědčena Michaela Klisáková, produktová manažerka společnosti Racio.

Velký zájem ze strany spotřebitelů zaznamenaly letos na jaře tradiční pudinky od firmy Amylon, nově ovšem také ve variantě bez lepku, a navíc v bio kvalitě. Bio vanilkové a čokoládové pudingy bez lepku mají jemnou konzistenci a intenzivní chuť. Kromě klasické přípravy výborně poslouží i jako suroviny pro přípravu dezertů, dortů nebo moučníků. K dostání jsou zatím na internetu a v prodejnách se zdravou výživou.

Pro děti to nejlepší

Značka kojenecké výživy Sunárek společnosti Hero přichází s absolutní novinkou ve své kategorii na českém trhu. Po ovocných variacích v praktickém obalu ve formě kasičky, přichází nyní v tomto balení také s hotovými jídly. V prodeji budou v pěti různých variantách: špagety s boloňskou omáčkou, lasagne s hovězím masem, rýže s kuřecím masem a zeleninou, dušená zelenina s hovězím masem a kuskus s kuřecím masem a zeleninou. Pochutnají si na nich děti od ukončeného šestého měsíce. Hotová jídla Sunárek jsou výborná jako rychlý oběd či večeře a hodí se především na cestování, dovolené nebo výlety.

Aktivní maminky zaujme také řada HiPP HiPPis, což jsou ovocné kapsičky z bio ovoce a bez přidaného cukru, které nejsou doslazovány ani ovocnými koncentráty. Tato svačinka je zabalena do „kapsičkového“ praktického obalu, který se dá znovu otevřít a zavřít podle potřeby. Nabízeny jsou ve variantách Hruška, černý rybíz a švestka a Hruška, jablko, mango, marakuja. Novinkou je také řada HiPPis Smoothie. Edice ovocných pyré HiPP Bio Sport pro aktivní děti obsahují díky banánu a cereáliím více uhlohydrátů, které rychle doplní energii po hraní a cvičení.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v letním dvojčísle Retail News, červenec-srpen…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.