Mezinárodní biotrh zaznamenává stabilní růst

V České republice se o bio zajímají hlavně mladí lidé.

Světový trh hlásí dobré časy pro bio sektor. Obrat v globálním měřítku v roce 2015 podle předběžné zprávy výrazně překročil 80 mld. eur. Česká republika má co dohánět.

O tom, že světový vzestup zájmu o biopotraviny a zdravou výživu trvá, svědčí i letošní mezinárodní veletrh BioFach, na který do Norimberku ve dnech 15.-18. února, spolu s veletrhem Vivaness, přijelo rekordních 51 453 odborných návštěvníků.

Mezi vystavovateli a návštěvníky byli rovněž četní zástupci českých firem. Kateřina Urbánková, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců je přesvědčena, že účast českých bioproducentů na mezinárodním veletrhu přináší nejen nové obchody, ale také impulzy pro rozvoj tuzemské bioprodukce. Mimo jiné také proto na veletrh míří řada obchodníků z Čech, Moravy a Slezska, aby načerpali inspiraci a včas podchytili nové trendy.

Evropský trh s bioprodukty se vrátil ke dvoucifernému růstu

„Celosvětový růst biotrhů povede za rok 2015 k výraznému překročení 80 mld. dolarů“, analyzuje Amarjit Sahota, zakladatel a jednatel londýnské instituce Consulting Organic Monitor (GB). „Pro ekologické zemědělství na celém světě by se rok 2015 mohl stát rekordním rokem v jeho historii“, říká Helga Willer, expertka Výzkumného ústavu ekologického zemědělství (FiBL), Frick (CH). „Pokud jde o Evropskou unii, zvýšila se plocha výrazněji než v předcházejících letech – a sice o půl milionu hektarů na téměř 11 mil. ha nebo o více než 5 %“, konstatuje Willer. Ekologicky obhospodařovaná půda ve Španělsku se blíží hranici 2 mil. ha. Itálie se dostala v roce 2015 na téměř 1,4 mil. ha plochy v biologickém zemědělství. Také v Německu se ekologicky obhospodařovaná plocha zvýšila výrazněji než v minulosti – o 4 % na téměř 1,1 mil. ha.

Evropané utratili v roce 2015 za biopotraviny a nápoje o 13 % více. Poprvé od finanční krize v roce 2008 se evropský trh s bioprodukty vrátil ke dvoucifernému růstu. Celkově Evropané nakoupili bioprodukty za 29,8 mld. euro, z toho 27,1 mld. euro utratili obyvatelé Evropské unie, uvádí se v Die Bio Branche 2017, společné zprávě Forschungsinstitutes für biologischen Landbau (FiBL) a Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI). V přepočtu na jednoho obyvatele utratil v roce 2015 za bioprodukty každý Evropan v průměru 37 euro, v rámci EU to bylo 53 euro.

Tři země vykazují tempo růstu vyšší než 20 %: Švédsko. Španělsko a Irsko. V Belgii, Dánsku, Francii, Německu, Itálii, Nizozemsku a Norsku rostly trhy s bioprodukty v rozmezí od 11 % do 18 %. Nejvyšší podíly organického trhu vykazuje Dánsko (8,4 %), následované Švýcarskem (7,7 %).

Nejvíce peněz za ekologické výrobky na jednoho obyvatele vydali v roce 2015 Švýcaři (262 euro). V Německu dosáhl výdaj na jednoho obyvatele 106 euro, což je sice nad evropským průměrem, ale až na sedmém místě za Švýcarskem, Dánskem, Švédskem, Lucemburskem, Lichtenštejnskem a Rakouskem.

Světoví lídři biotrhu

Obrat v bio sektoru docílený v roce 2015 v USA dosáhl podle zprávy “Organic Industry Survey“ historického maxima – téměř 40 mld. USD. Hnacím prvkem tohoto vývoje je segment čerstvého zboží, kde došlo ke zvýšení obratu na 13 mld. Tento segment představuje 36 % celého biotrhu v USA. Tržní podíl ovoce a zeleniny v kvalitě bio je v USA na 13 %. U tzv. konvenience produktů pro vegetariány se obrat dokonce zdvojnásobil. Nejvíce ovoce a zeleniny v kvalitě bio se prodalo prostřednictvím „konvenčních“ řetězců supermarketů, následovaly specializované obchody a supermarkety s přírodními potravinami. Sektor non-food nabízející ekologické textilní výrobky, prací a čisticí prostředky a kosmetiku vzrostl o 13 % na 3,6 mld. USD. Obě skupiny výrobků – potraviny a non-food – ke konci roku 2015 společně dosáhly 43,3 mld. dolarů, v přepočtu 39,6 mld. EUR.

V Německu dosáhl v roce 2015 trh s biopotravinami a bio nápoji nárůstu obratu o 11,1 % a objemu trhu 8,62 mld. eur. 55 % obratu bioproduktů připadlo na potravinářský maloobchod, 31 % na specializované prodejny zdravé výživy a 13 % na zbývající prodejní kanály.

Ve Francii došlo v roce 2015 k nárůstu plochy pro ekologické zemědělství ve výši 23 % na téměř 1,4 mil. ha a 5,1 % celkové zemědělsky využívané půdy. Za rok 2016 očekává agentura zvýšení plochy o dalších 8 %, za rok 2017 dokonce o 20 %. Obraty celé bio branže ve Francii činily 5,5 mld. eur, což je zvýšení o 10 % ve srovnání s rokem 2014. Také počet firem působících v bio sektoru se zvýšil.

Ve Švýcarsku je ekologicky obhospodařováno 12,8 % zemědělské užitkové plochy. Nejdůležitějším segmentem jsou čerstvé produkty. Se zvýšením o 10 % na 1 mld. eur dosáhl tento segment poprvé dvoumístného podílu na trhu. Nejoblíbenějšími produkty s úctyhodnými tržními podíly ve výši 24 % resp. 20 % na celkové spotřebě jsou vejce a chléb. Na třetím místě následuje zelenina s tržním podílem 18 %.

Obrat bio sektoru v Itálii za rok 2015 dosáhl 4,2 mld. eur. Podle odhadů činil obrat u bio výrobků ve specializovaném obchodě s přírodními potravinami 860 mil. eur, téměř stejně jako v potravinářském maloobchodě, který zaznamenal 872 mil. eur.

Po několika letech stagnace a poklesu nabral trh bioproduktů ve Velké Británii opět růstový kurs. V roce 2015 bylo zaznamenáno zvýšení o 4,9 % a dosaženo obratu 1,95 mld. britských liber (2,6 mld. eur). Prodej v supermarketech se zvýšil o 3,2 %, specializované prodejny s přírodními potravinami dosáhly nárůstu 7,5 %, dodávkové služby a internetové obchody dokonce 9,1 %. Sektor zdraví a krásy vzrostl o pětinu (21,6 %) na 54 mil. britských liber (62,3 mil. eur).

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v březnovém čísle Retail News…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.