Pro grilování chceme kvalitu a inspiraci

Češi jsou nejen pivním, ale i grilovacím národem.

Příjemná společnost, dobrá nálada, dobré jídlo. To jsou tři podmínky, pro úspěšnou grilovací party. Jdeme-li nakupovat pro tuto příležitost, není zpravidla prioritou cena, ale snaha koupit dobré suroviny, blýsknout se chuťovými kombinacemi a nápady.

S blížícím se jarem se značná část české populace těší na příjemné posezení u venkovního grilu. O úspěšnosti grilovací sezóny rozhoduje z velké části počasí, podobně jako u spotřeby nealkoholických nápojů a piva.

Značka Velkopopovický Kozel uveřejnila v loňském roce spotřebitelský průzkum, který potvrdil, že Češi jsou nejen pivním, ale i „grilovacím národem“. Teplé slunečné víkendy bez grilování si nedovedou představit tři ze čtyř Čechů. Celých 96 % populace někdy grilovalo a z toho 98 % respondentů potvrdilo, že grilují několikrát do roka, pro 92 % oslovených se grilování stalo příležitostí pro setkání rodiny a přátel.

Nejčastěji grilujeme uzeniny

Grilují se masa, sladkovodní i mořské ryby, různé druhy zeleniny a sýry na všechny způsoby.

Na pestrost chutí při grilování zareagovali výrobci i obchodníci a pro zákazníky je tak připraveno množství výrobků, které nesou označení spojené s grilováním, obsahují různé typy masa a uzenin, ale také sýrů. Balené výrobky s podobným označením si v roce 2015 podle GfK Czech nakoupila pětina českých domácností. Speciální výrobky na gril domácnosti nakupují minimálně dvakrát ročně, na jeden nákup domácnost zakoupí 800 g výrobku.

Nejčastěji název „na gril“ nebo „grilovací“ nesou uzeniny, v celkovém nakoupeném objemu mají 90% podíl. Druhou příčku zaujalo maso a až na třetím místě je drůbež. Celkově kupující utratil ve sledovaném roce za tuto kategorii průměrně 200 Kč. V rámci výdajů kupujících domácností grilovací balíčky meziročně vzrostly více jak o 50 %.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v březnovém čísle Retail News…

Jeden komentář: “Pro grilování chceme kvalitu a inspiraci”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.