Pražská high street je nejatraktivnější a nejdražší ulicí

Podle studie společnosti CBRE, světového lídra v oblasti komerčních realitních služeb, je pražská high street nejatraktivnější ve střední a východní Evropě. Díky nedostatku retailových prostor, se rozšiřuje pražská high street do přilehlých ulic Pařížské, Na Příkopě a dalších.

Tomáš Beránek, Head of High Street Retail and Tenant Representation společnosti CBRE, doplňuje: „V současnosti je nejdražší ulicí Pařížská s prime rent 220 EUR/m2/měsíc, kterou následuje ulice Na Příkopě s prime rent 215 EUR/m2/měsíc. Kvůli nedostatku obchodních prostor v lukrativních zónách, očekáváme nárůst prime rent, a to až o 5 % v roce 2017. Tomu přispívá i rostoucí počet turistů, který podporuje tržní vývoj.”

V roce 2017 očekáváme vysokou aktivitu a příchod nových značek, které se rozhlížejí po pražské high street. Tuto aktivitu podporuje i expanze Centra Chodov, to znamená, že noví maloobchodníci, kteří přijdou do Centra Chodov, budou chtít otevřít i obchod na pražské high street. V příštím roce bude také otevřen obchod značky Foot Locker na Václavském náměstí, který bude její středoevropskou vlajkovou lodí. V roce 2017 projdou některé projekty rekonstrukcí, jako například Palác ARA.

Jak se vyvíjí nájemné na dalších trzích světa?

Globální nájemné v prémiových lokalitách, podpořené zvýšením důvěry spotřebitelů v USA a limitovanou nabídkou na evropských top maloobchodních trzích, vzrostlo ve druhém čtvrtletí 2016 o 3,7 %. Region EMEA (Evropa, Střední východ a Afrika) zaznamenal ve 2. Q 2016 nejvyšší meziroční nárůst o 6,2 %. Jeden z největších nárůstu nájemného, který je, stejně jako ve většině západní Evropy, posílen nedostatkem nabídek prémiových retailových prostor, vykazuje Londýn a Milán.

Londýn dosáhl první pozice, jako nejrychleji rostoucí retailová lokalita regionu. Hlavní město zaregistrovalo meziroční růst nájemného o 53,8 % a londýnská New Bond Street se ve 2. čtvrtletí 2016 umístila jako třetí nejdražší lokalita na světě (1 379 EUR/měsíc/m2). Řím dosáhl druhého místa v žebříčku top 10 retailových lokalit s nejrychleji rostoucím nájmem v regionu a reportoval meziroční nárůst nájemného o 28,9 %. Milán byl, s nárůstem nájemného prémiových lokalit o 20 % v 2. čtvrtletí 2016, na třetí pozici v rámci regionu EMEA a dosáhl pozice čtvrté nejrychleji rostoucí lokality na globálním trhu.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v čísle Retail News 01-02.2017…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.