Jsou superpotraviny opravdu super?

Spojení zdravé výživy a marketingu

Termín superpotravina se stal v poslední době populární a produkty takto označené jdou na dračku. Neexistuje však žádná definice tohoto pojmu a odborníci v oblasti výživy ho zásadně nepoužívají. Podle nich jde spíše o marketingový trik.

Navzdory rostoucí popularitě „superpotravin“ neexistuje jejich odborná nebo legislativní definice. Například Slovník Oxfordské angličtiny popisuje superpotravinu jako „výživově bohatou potravinu, považovanou za zvláště prospěšnou pro zdraví, tělesnou a duševní pohodu“, zatímco Merriam-Websterův slovník pomíjí jakoukoli zmínku o zdraví a definuje ji jako „zvláště výživově bohatou potravinu, plnou vitamínů, minerálů, vlákniny, antioxidantů a/nebo živin rostlinného původu“. Obecně řečeno, superpotraviny jsou potraviny, jejichž obsah živin jim propůjčuje zdravotní prospěšnost vyšší, než je tomu u ostatních potravin.

Co patří mezi superpotraviny?

Důležitým znakem pro tento typ potravin je to, že většina z nich pochází ze zemí mimo Evropu. Z tradičnějších potravin se uvádí některé druhy citrusového ovoce či ryb. „Jedním z možných důvodů, proč část potravin pochází z pro nás exotických krajin, je to, že moudrost matky přírody připravila koncentrovanou zásobu vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek v těchto druzích potravin pro její obyvatele, kteří často museli přežívat v nehostinných a drsných podmínkách,“ píše se na webu celostnimedicina.cz. „Právě náročné podmínky, jako např. pouště, tropické pralesy nebo nadmořská výška, donutily plodiny zadržovat v sobě co možná nejvíce důležitých látek, aby v takovém prostředí mohly vůbec přežít,“ dodává zmíněný web.

„Produkty označované jako superpotraviny mají většinou dobrou výživovou hodnotu, ale nesmí se jich konzumovat příliš mnoho. Do jisté míry je to marketingový trik obchodníků, podpora prodeje produktů z dovozu, na nichž mají větší marže než na běžných potravinách. Navíc tím, že pocházejí převážně z exotických zemí, zhoršují naši ekologickou stopu, popírají principy udržitelnosti, když se převážejí přes celou zeměkouli, namísto toho, abychom jedli převážně české potraviny. Žádný odborník na výživu pojem superpotravina nepoužívá. A také nechápu, proč se mezi superpotraviny neřadí mléko, naprostý základ lidské výživy už po tisíce let, nebo maso,“ říká profesorka Jana Dostálová z Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT Praha, členka Fóra zdravé výživy a Společnosti pro výživu.

Seznam superpotravin je dlouhý a velmi různorodý, není jednotný a v podstatě každý autor, který tento seznam uvádí, do něho něco přidá a něco naopak ubere. Mezi nejznámější „superpotraviny“ patří:

Aloe Vera. Údajně stimuluje činnost buněk imunitního systému. Dále se u aloe vera uvádí protizánětlivé, antioxidativní, antiproliferativní, hypotenzivní a antidiabetické působení.

Chia semínka. Jsou to semena rostliny Salvia hispanica. Významný je obsah omega-3 mastných kyselin, který je dokonce vyšší než u semínek lněných. Tyto mastné kyseliny jsou esenciální kyseliny, které si tělo nedokáže vytvořit, je tedy třeba je přijímat stravou. Jsou účinnou prevencí proti ateroskleróze.

Acai berry je název pro plody z palmy Euterpe oleraceae. Šťáva z acai má velmi silnou antioxidační aktivitu právě vzhledem k obsaženým látkám, jako jsou vitaminy A, C, E či flavonoidy. Zmíněné nenasycené mastné kyseliny pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu a stabilizují hladinu HDL cholesterolu. Díky obsahu vitamínu C a flavonoidů působí regeneračně na epitelové buňky vystýlající cévní stěny a současně zlepšuje jejich elasticitu (vitamin C a flavonoidy). To má příznivý vliv na stabilizaci krevního tlaku. Je doporučována při oslabené imunitě a zvýšené fyzické či psychické zátěži.

Konopné semínko. U konopných semínek (míněny ty bez obsahu THC!) je důležitý obsah nenasycených esenciálních mastných kyselin. Poměr mezi nenasycenými mastnými kyselinami omega-3 alfa linolenové a omega-6 linolové kyseliny je v semínku 1:3, což je poměr blízký poměru v našem organismu. Tyto dvě kyseliny jsou významné pro správný vývoj a fungování mozku, reprodukční systémy a metabolismus.

Spirulina je sladkovodní řasa bohatá na rostlinné bílkoviny, beta-karoten, železo, vitamin B12, vzácnou esenciální mastnou kyselinu GLA, dále obsahuje celou řadu dalších vitaminů, minerálů a živin. Podporuje zvýšení imunity, působí protizánětlivě, zlepšuje trávení, dodává energii a má řadu dalších pozitivních účinků na zdraví.

Nepražené kakaové boby obsahují hořčík (příznivě působí proti křečím a na nervovou soustavu), síru (pozitivně působí na vzhled kůže a vlasů), železo a mangan (důležitá role při krvetvorbě), chrom (součást regulace hladiny cukru), zinku (spolu s vitamínem C pozitivně působí na imunitu a také má příznivý efekt na dobrý stav kůže). Obsahují také velké množství antioxidačních flavonoidů.

Kustovnice čínská nebo také goji obsahuje betakaroten, vitamin C, vitamíny B1 a B2, betasitosterol, kyselinu linolovou, imunologicky aktivní polysacharidy, seskviterpenoidy a sloučeninu betain. V 70. letech bylo prokázáno, že betain léčí různé chronické jaterní choroby a příznivě působí na regeneraci jaterních buněk. Dále podporuje růst, snižuje hladinu cukru v krvi a hladinu krevních lipidů.

Guarana je získávána z rostliny Paulinia cupana, česky paulinie opojná. Hlavní účinnou složkou je kofein. Z dalších obsažených látek je možné zmínit guaranin, theobromin a theofylin a dále obsahuje vitamin C či vitaminy skupiny B. Užívání guarany dodává energii, zajistí celkovou regeneraci a revitalizaci organismu.

Karob je karobový prášek, který je získáván z plodů stálezelené dřeviny Ceratonia siliqua rostoucí ve Středomoří a je znám také pod označením svatojánský chléb. Získává se z lusků a má významný obsah bílkovin, minerálů a vitaminů. Neobsahuje kofein, alergenní látky, methylxanthiny ani theobromin.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v dubnovém čísle Retail News…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.