Široká škála obalů na pečivo

Pečivo si zákazník domů bez obalu neodnese

Pokud se budeme s laickou veřejností bavit o balení pečiva, jistě jako obal na prvním místě vyvstane sáček. Plastové, papírové či sáčky z kombinovaných materiálů nejsou zdaleka jedinou možností. U některých typů pekárenského zboží se lze setkat s lepenkovými krabicemi či tray, papírovými plisovanými košíčky a mnohými dalšími obaly.

V souvislosti s pečivem by bylo nespravedlivé zapomenout na obaly vratné, především plastové přepravky, ve kterých se pečivo obvykle přepravuje k prodejci.

Na balené i nebalené pečivo myslí různě i legislativa. Povinné údaje se na baleném pečivu po 13. prosinci 2014 uvádějí v povinné velikosti písma, a to 1,2 mm nebo 0,9 mm v závislosti na největší ploše obalu. V případě etikety je možné místo jedné etikety odpovídající velikosti použít etikety dvě. V povinné velikosti písma být nemusí (v případě, že se nevážou přímo k povinnému údaji) doplňkové povinné údaje („se sladidly“, „baleno v ochranné atmosféře“ apod.).

Povinné údaje na nebaleném pečivu se řídí především požadavky zákona o potravinách. V souvislosti s uváděním povinných údajů na nebalených potravinách zákon o potravinách rozlišuje v zásadě trojí způsob sdělování povinných informací (údajů uvedených v těsné blízkosti potraviny, údajů poskytovaných na vyžádání spotřebitele nebo zpřístupněných jinou formou).

Symbióza papírového sáčku a pečiva

Nejběžnější typ obalu, se kterým se v souvislosti s balením pečiva setkáváme, je sáček. Ten se může lišit materiálem i konstrukcí. K nejstarším typům patří sáčky z papíru, i dnes jsou hojně používány, i když se jejich doména z oblasti pečiva posouvá více k primárním surovinám (mouka, cukr, sůl).

Z hlediska konstrukce se papírové sáčky rozlišují podle dna a konstrukčního řešení trupu. Konstrukční řešení je závislé na druhu a hmotnosti baleného produktu v závislosti na výběru materiálu. Sáčky mohou být jednovrstvé (nejčastější varianta), dvouvrstvé a třívrstvé. K nejběžnějším variantám patří sáčky ploché (s plochým dnem), sáčky ploché s postranním záhybem (s plochým dnem), sáčky ploché s křížovým dnem (zvané křížové) i sáčky s postranním záhybem a obdélníkovým dnem (zvané špalíčkové).

K dispozici jsou papírové sáčky široké škály užití (sáčky kupecké, svačinové, bagetové, na hamburger i hot dog) i konstrukcí (ploché, s postranním záhybem, s okénkem, otevřené na kebab atd.). Velikosti sáčků mohou být na přání zákazníka standardizované i nestandardizované. Na potisk sáčků se používají nejčastěji flexotiskové vodouředitelné barvy, které jsou určeny pro styk s potravinami.

K designově velmi zdařilým variantám patří potištěné ploché sáčky s bočním záhybem a okénkem z bílého či hnědého kraftu. Tisk je možné realizovat jako in line 1 – 4 barevný ve CMYK, nebo v podobě flexo preprint až osmibarevně. Vedle těchto sáčků s okénky, které jsou líbivé především u spotřebitelů, si pekárny oblíbily i potištěnou variantu bez okének. Variantou pro fast food produkci (hot dog, kebab, hamburger) jsou sáčky bez postranního záhybu z nepromastitelného kraftu o plošné hmotnosti 35-50 g/m2.

Sáčky na pečivo lze koupit i od prodejců, vč. e-shopů.

Pečící papíry, misky, košíčky i formičky na pečivo

Nejen v některých typech pekárenské výroby, ale i v domácích poměrech se často používají tzv. pečící papíry. Kromě toho, že na nich při pečení nedochází k připékání a pečivo se z papíru lehce uvolňuje, jsou i ekonomické, zejména proto, že při pečení není potřeba tuk k vymazávání plechu či formy, tím dochází k úspoře nejen peněz, ale i času. Mimo to lze pečící papír používat i opakovaně.

Pečící papír je nabízen k dodání v arších nebo rolích, pro jednostranné nebo oboustranné použití a kromě toho jako profesionální papír pro louhované pečivo. Pečící papír může dokonce nést i značky či zvláštní potisky (technické potisky – slouží např. jako výpomoc při automatickém pečení nebo při počítání, a reklamní potisky.

Ke známým speciálním typům nepromastitelných papírů patří KHPack Superior, který byl již před 10 lety oceněn v soutěži Obal roku. Jedná se o speciální balicí papír určený pro přímé balení potravin s odolností proti průniku tuků a se zvýšenou pevností za mokra.

Mezi další „papírový sortiment“ patří pečící, samonosné a jednorázové obaly ve tvaru misek, košíčků, pečících forem apod.

Výhodou nepotištěných i potištěných (až 5 barev flexotiskem) obalů je, že slouží jako formy pro pečení a současně jako transportní a prodejní obal. Produkt lze v obalu použít i v rámci zpracování v mikrovlnné troubě až do 220 °C.

Další výrobce nabízí vedle pečících papírů svým zákazníkům papírové formy na pečení, lepenkové podložky, dortové krajky, hliníkové misky i papírové košíčky. Košíčky jsou v nabídce klasické i samonosné. Výhodou samonosného košíčku je, že se nemusí při pečení vkládat do dalších (plechových papírových, silikonových atd.) forem. Jsou vyrobeny z pevnějšího papíru a udrží rozpínání těsta během pečení. Podmínkou je, aby doba od naplnění košíčku hmotou po vložení košíčku do pece byla co nejkratší. Společnost využívá u celé řady sortimentu velmi pevné kvalitní pečící papíry. Takže ani u větší papírové, různě tvarované, formy při větší zátěži (dochází k ní při styku s mastným či vlhkým těstem a následně s vysokou teplotou v troubě) nedojde ke ztrátě původního tvaru ani k deformaci.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v dvojčísle Retail News leden-únor…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.