Zajímavosti ze světa obchodu

Francie vyhlásila boj manipulaci s kontrolními pokladnami

Problémy s „cinknutým“ softwarem, který umožňuje podvádět, nemusí mít jenom automobilka Volkswagen. Se zmanipulovaným softwarem se potýkají také daňové úřady ve Francii, kde od podzimu probíhá vládní kampaň namířená proti nepoctivým obchodníkům a majitelům restaurací.

Ti „manipulují“ s daní z přidané hodnoty. Pokladna sice zákazníkovi vytiskne potřebný doklad se sumou zahrnující DPH, ale zaeviduje pouze částku sníženou o tuto daň. Obchodník inkasuje rozdíl do své kapsy.

„To je nepřijatelné jak pro zákazníky, tak pro stát,“ prohlašuje ministr financí Michel Sapin. Na půl milionu francouzských obchodníků si tak musí do roku 2018 nechat do pokladen nainstalovat legální (a vyzkoušený) software, nebo si obstarat potvrzení, že ten dosavadní je v pořádku. Kdo neuposlechne, hrozí mu pokuta 500 – 1500 eur.

Experti Evropské komise odhadují, že francouzský stát kvůli podvodům s DPH přichází o 14 mld. eur ročně. Asociace výrobců kontrolních pokladen (ACEDISE) uvádí, že pokladnami obchodů a gastronomických zařízení ve Francii proteče kolem 400 mld. eur ročně. Z toho 15 – 20 % představují hotovostní platby.

Daň z přidané hodnoty francouzskému státu vynáší kolem 140 mld. eur ročně. Stát přichází o mnohé miliardy nejen kvůli podvodnému pokladnímu softwaru, ale také různými daňovými manipulacemi ve stavebnictví nebo obchodu s ojetými auty.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v dvojčísle Retail News leden-únor…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.