Na Vánoce kapr a cukroví

Na Silvestra chlebíčky a sekt

České Vánoce jsou spojované nejen s tradicemi, jako je pečení cukroví či zdobení stromku, ale také s konkrétními výrobky mnoha značek. Jak jsme na tom s dodržováním vánočních tradic? Odpověď hledala loni v prosinci společnost GfK.

Ženy v průměru dodržují sedm vánočních zvyků

Ženy v průměru dodržují sedm zvyků, oproti mužům, kteří dodržují o jeden zvyk méně.
Zvyky jsou častěji dodržované v rodinách s dětmi než mezi bezdětnými. Nejméně zvyků dodržují lidé do 29 let, kde průměr zvyků klesl na pět. Podíváme-li se na jednotlivé kraje, tak v Pardubické a Královéhradeckém kraji v průměru drží nejméně zvyků, naopak nejvíce vánočních zvyků je praktikováno v Karlovarském a Olomouckého kraji.

Zvyky spojené s Vánoci začínají již řezáním Barborek, které stále dodržuje polovina žen, a to převážně nad 40 let věku.

Půst na Štědrý den dodržuje téměř třetina Čechů. Kapří šupinu, jako symbol udržení peněž, si schovává více jak polovina lidí. Více než 40 % lidí je pověrčivá a nevěší na 24. prosince prádlo, nechodí do hospody a nehraje karty. K vánočnímu stromečku se v 70 % případů svoláváme zvonečkem. Někteří lidé si u stromečku rádi zazpívají koledy. Koledy častěji zpívají ženy (54 %) než muži (33 %).

Více než polovina Čechů má doma na Vánoce také jmelí, jehož věšení je zvlášť doménou u žen.

Pokud si lidé vybírají řezaný stromek, dávají, podle průzkumu z roku 2014, přednost především smrčku (19 %), poté borovici (15 %) a jedli (14 %). Více než polovina lidí zdobí vánoční strom klasickými skleněnými ozdobami. Téměř třetina lidí používá ke zdobení cukrovinky a v 16 % zdobí Češi stromeček přírodními ozdobami. Pouze 2 % lidí nemají žádný vánoční stromeček.

 

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v listopadovém čísle Retail News…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.