Sociální aspekty HR

Zaměstnávání nevidomých není jen bohulibá činnost

České firmy se zaměstnávání postižených stále obávají. Zkušenosti těch odvážných ale hovoří v jejich prospěch. „V mém okolí je hodně nevidomých, kteří pracují buď jen manuálně, nebo vůbec.

Měl jsem to štěstí, že jsem se náhodou na akci pro vodicí psy seznámil s manažerkou Advantage Consulting, která mi řekla o výběrovém řízení na pozici HR konzultanta. Na pohovoru mi bylo umožněno přímo před majitelkou personální agentury předvést, jakým způsobem dokážu pracovat na počítači a že běžnou práci jsem schopen zastat velmi dobře. Hodně nevidomých tuhle šanci nikdy nedostane, a proto zůstávají bez práce a sociálně izolovaní doma,“ popsal Pavel Michelfeit, který nakonec ve výběrovém řízení uspěl.

46 Pavel Michelfeit
Pavel Michelfeit má už třetím rokem na starosti databázi kandidátů, kterou sám aktualizuje na základě příchozích životopisů. Ty mu přes sluchátka předčítá ve zrychlené formě speciální čtecí program

„Nikdy by mě nenapadlo, co všechno nevidomý člověk dokáže. Až díky Pavlovi, který měl tu odvahu přijít k nám na pohovor a předvést, jak na počítači pracuje, jsem se dozvěděla, že existuje software, který umí číst nahlas vše, co na počítači dělají. Když vám od Pavla přijde e-mail, je perfektně zarovnaný a bez gramatických chyb. Vůbec by vás nenapadlo, že jej nenapsal vidící člověk,“ popsala Olga Hyklová, majitelka a výkonná ředitelka Advantage Consulting.

Zkušenost se zaměstnáváním nevidomého má čerstvě i Jiří Král, ředitel oddělení Software Development ve společnosti Amberg Engineering Brno: „Do výběrového řízení na pozici programátora se nám přihlásil i nevidomý uchazeč. Na pohovoru nás zaujal výbornou kvalifikací i výsledky z univerzity, svou motivací i tím, že se nebojí řešit problémy za chodu. Také praktický test na orientaci v předloženém netriviálním zdrojovém kódu zvládl velmi dobře. Věřím, že se u nás osvědčí a že to bude mít i příznivý sociální dopad na náš pracovní kolektiv.“

To, že zaměstnávání nevidomých není jen bohulibá činnost, ale lze z něj mít i ekonomický prospěch, může být důležitým rozhodovacím faktorem pro mnoho firem. „Kromě toho, že taková firma na daních ročně ušetří 18 tis. Kč při zaměstnání osoby s lehčím typem postižení, nebo 60 tis. Kč s těžkým stupněm postižení, lze také zažádat o příspěvek na chráněné místo, pokud bylo nutné takové vybudovat,“ vysvětlil Pavel Jelínek, finanční ředitel Advantage Consulting.

Díky takovému přístupu a firemní filozofii loni Advantage Consulting získala hned dvě prestižní ocenění: Zaměstnavatel roku – Stejná šance a TOP Odpovědná Firma – Cena veřejnosti.

 

 

Mgr. Andrea Študencová,

Mediální konzultant AC JOBS, redakčně kráceno

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v časopise Retail News…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.