Iniciativa pro férový obchod zahájila v České republice

Obchod sází na samoregulaci

Výrobci, dodavatelé, distributoři a prodejci rychloobrátkového zboží 27. května 2015 v Praze oficiálně představili společnou platformu, tzv. Iniciativu pro férový obchod (IPFO), jejíž předsedkyní je Petra Buzková.

V době vyhrocené atmosféry kolem novely zákona o významné tržní síle zahájila v České republice svou aktivitu Iniciativa pro férový obchod. „Věřím, že dobrovolně nastavené principy příkladné praxe jsou nejlepším řešením pro celé odvětví a že myšlenka samoregulace povede k otevřenějšímu trhu a snadnějšímu podnikání.

Tím ve svém důsledku zkvalitní obchodní vztahy, podpoří tuzemskou výrobu a zlepší možnosti svobodného výběru zboží a preferencí českých spotřebitelů,” říká předsedkyně Iniciativy pro férový obchod Petra Buzková. „Iniciativa nabídne také mediační řešení možných oborových sporů,“ dodává.

Slavnostní zahájení činnosti Iniciativy svou přítomností podpořili ministr zemědělství Marian Jurečka, náměstek ministra průmyslu a obchodu Jiří Havlíček a z Bruselu na dálku také Christel Delberghe, poradkyně generálního tajemníka Evropského svazu obchodu EuroCommerce.

Cílem Iniciativy je prostřednictvím závazku svých signatářů podporovat kultivaci obchodního prostředí. Zároveň bude zajišťovat a kontrolovat, aby byly zásady dobré praxe skutečně začleněny do každodenních aktivit jednotlivých společností. Dále bude usilovat o to, aby společnosti řešily případné vzájemné spory korektně a transparentně.

Členy jsou zahraniční i tuzemské firmy

Iniciativa pro férový obchod je národní platformou evropské Supply Chain Initiative prosazující zásady správné obchodní praxe, která existuje v Evropě od září 2013 a do níž se zapojilo již téměř 200 společností, resp. 926 organizací v členských zemích EU, pokud připočteme i dceřiné společnosti mezinárodních firem.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v časopise Retail News…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.