Dressingy, omáčky i kečupy mají před sebou hlavní sezónu

Teplé měsíce znamenají pro řadu kategorií hlavní prodejní sezónu. Mezi ně patří i dressingy, omáčky a kečupy. Výrobci hlásí nárůsty prodejů o desítky procent a těží z toho i prodejci, kteří při promování grilovací sezóny na segment nezapomínají. Prostor je i pro nové příchutě, přestože v této oblasti je špička oblíbenosti dlouhodobě stejná.

Segmentu totiž vévodí kečup. „Tvoří přibližně 60 procent objemu z uvedených kategorií,“ říká k prodejům Jana Kejda Petrovská, nákupčí segmentu Food v Kauflandu. Víc než poloviční podíl v kategorii hlásí i Tesco.

Tato stálice je jasně zřetelná i u nejprodávanějších výrobků jednotlivých firem. Ve společnosti Heinz, která se kečupem proslavila, obsazuje mezi třemi nejprodávanějšími výrobky všechna tři místa. Nejoblíbenější je jeho jemná varianta následovaná „fit“ verzí a ostrým kečupem.

I v případě v tuzemsku velmi oblíbené hořčice panuje jasný žebříček. „U Čechů je nejvíce oblíbená klasika, a to Plnotučná a Kremžská,“ říká Erika Moudrá, která má na starosti marketing ve společnosti Boneco. Třetí je podle ní dijonská varianta.

U dalších omáček a dressingů se pak zájem zákazníků štěpí. U Hellman’s vévodí Tatarská omáčka, kterou ale lidé rádi kombinují s méně tradičními příchutěmi. „Králem salátových dressingů je Francouzský a z grilovacích omáček mezi nejoblíbenější příchutě patří tradičnější Česneková a méně tradiční Samba,“ přibližuje Ján Hlaváč, brand manažer značky. Podle něj se rostoucí oblibě těší i omáčky s příchutí česneku, pepře či BBQ.

„Naši zákazníci rádi zkouší novinky v tomto sortimentu, nicméně stále jasně převládají klasické příchutě – sladký kečup, plnotučná hořčice, brusinková nebo pepřová omáčka,“ vyjmenovává trendy Vladimír Hynek, nákupčí sortimentu trvanlivých potravin ve společnosti Tesco.

Vedle příchutí lze u spotřebitelů zaznamenat ještě jeden trend – ochotu platit za prémiovější produkty, jejichž součástí je často i přívětivější balení s komfortnějším dávkováním. Značka Otma zdůrazňuje, že jde o podpůrný benefit, který může také rozhodnout o koupi výrobků, ačkoliv sama se zaměřuje spíše na chuť.

Lepší balení jdou ale často ruku v ruce s větším objemem, který naopak může od koupě odradit. Jak dodává Kaufland, dressingy a omáčky ve větších baleních totiž rodiny často nestačí spotřebovat.

Opatrná inspirace

Pro zákazníky segment znamená úsporu času při dochucování potravin a to je jeden z důvodů, proč rádi sahají po vyzkoušených variantách. „Mnoho spotřebitelů už má pár ,svých’ omáček či dressingů a ty si kupuje stále,“ říká Erika Moudrá za Boneco.

Podle ní ale nemusí jít zdaleka jen o pohodlnost. „Jedním z důvodů může být i to, že v domácích podmínkách některé dressingy nenamícháte, a to z důvodu technologického či z nedostatku surovin,“ vysvětluje. Další důvod pak přidává Kaufland: „Exotické omáčky a omáčky z dovozu jsou na vyšší cenové úrovni, takže je zkoušejí jen velmi opatrně,“ vysvětluje Jana Kejda Petrovská.

„Máme zkušenost, že 80 procent spotřebitelů se stále vrací ke svým už osvědčeným chutím,“ uvádí Marcela Mitáčková, ředitelka pro marketing a vývoj společnosti Hamé. Zároveň poukazuje na to, že mezi zákazníky je určitá část spotřebitelů, kteří přímo vyhledávají novinky.

„Oni jsou pak ti, kteří nám pomáhají uvést nové výrobky do jejich koloběhu života,“ dodává. Právě takoví experimentátoři jsou pro výrobce zajímavým segmentem. Proto hovoří Ján Hlaváč za Hellman’s o inspiraci jako o největším trendu, který vnímají.

„Lidé se vždy chtějí pochlubit něčím novým, neokoukaným a proto čím dál častěji hledají nové chutě a varianty nebo připravují vlastní omáčky či dipy kombinací běžnějších dresinků jako jsou majonézy, hořčice nebo tatarské omáčky,“ přibližuje.

Zdravé varianty jsou trendy, ale jen do jisté míry

Pokud si mají zákazníci vybrat, jestli upřednostnit už zmíněnou úsporu času, nebo se stravovat zdravěji, v tomto segmentu volí podle výrobců jednoznačně úsporu času. Přesto se trend zdravého stravování projevuje i tady. Zákazníci se stále častěji soustředí na složení a řeší, jakou variantu si koupit. Výrobci potvrzují jasný trend: zboží s takzvanými éčky už v regálech nechává stále víc zákazníků a vyměňují je za zdravější variantu.

„Ohlížejí se na to a je to jedině správně. Spotřebitelé přemýšlí, který výrobek si koupí pro sebe a svoji rodinu. Naše společnost dbá na to, aby receptury obsahovaly co nejméně přidaných látek a jiných aditiv,“ potvrzuje trend Erika Moudrá za Boneco. Podobně jsou na tom i další výrobci. Podle společnosti Tesco ale jednoduše může jít o to, že lidé jsou ochotnější utrácet.

„Obecně je možné konstatovat, že u zákazníků roste obliba prémiovějších produktů, které jsou většinou bez konzervantů. Nelze ale říci, zda je složení primárním důvodem tohoto trendu,“ vysvětluje Vladimír Hynek za Tesco. I tak výrobci složení výrazně promují. Třeba právě Boneco se chlubí mimo jiné oceněním kvality Klasa pro svou tatarskou omáčku i tím, že je vhodná pro bezlepkovou dietu. Společnost Spak podobně zdůrazňuje, že řada jejích omáček je nejen bez konzervačních látek, ale také vhodná pro bezlepkovou dietu.

Ve variantě „bio“ pak značka nabízí vedle kečupů i dressingy nebo „natur“ majonézu. Otma má v nabídce mezi kečupy Gurmán Bio kečup, který se pyšní 258 gramy rajčat na 100 gramů kečupu. Vedle zdravých variant je důležitým trendem i ostřejší verze.

Například Otma nově nabízí mimo jiné „vostrý Mexický“ dressing. Spak řadu omáček o pikantní varianty průběžně rozšiřuje, v předešlé sezóně uvedla mimo jiné omáčku „Pro pravý chlapy 18+“, která obsahuje omáčku z červených papriček Tabasco.

K oblíbeným se zařadila i ostrá curry omáčka, kterou firma promovala v rámci zimních verzí omáček k masu. Tím si chtěla přilepšit ve vedlejší sezóně.

Omáčky jsou tématem léta

Hlavním obdobím pro tento segment jsou především teplejší měsíce, kdy Češi už pravidelně připravují grily. „Grilování se pomalu stává národním sportem,“ komentuje J. Hlaváč. A trend potvrzují nejen výrobci, ale i prodejci. „Podle našich průzkumů víme, že Češi nejraději grilují maso, ke kterému si rádi dají právě různé grilovací omáčky. Tomu odpovídají prodeje této kategorie, které jsou oproti jiným částem roku několikanásobné,“ uvádí Vladimír Hynek.

Prodeje přitom v tomto období stoupají výrazně, výrobci i prodejci hlásí desítky procent. „Sezóna je samozřejmě silnější, především v oblasti omáček a dressingů, přibližně o 50 procent,“ doplňuje Jana Kejda Petrovská. Značka Otma pak upřesňuje, že suverénním prodejním vrcholem sezóny je pro ni období květen až srpen.

Především v létě je zároveň prostor i na experimenty. Přestože kečup ze stolů u grilů spotřebitelé nesklidí, tato příležitost pro ně znamená také hledání nových chutí. „Grilování se snaží ozvláštnit grilovacími omáčkami, a proto během léta prodáme až dvě třetiny celoročních objemů této kategorie,“ dodává Ján Hlaváč za Hellman’s.

Pro firmy je proto právě teď čas na uvádění zajímavých novinek. S těmi přicházejí pravidelně a na výběru si dávají záležet. „Nové příchutě volíme samozřejmě zejména na základě toho, co mají lidé rádi a jaké jsou oblíbené chutě zejména v Česku a na Slovensku, což zjišťujeme prostřednictvím degustací, průzkumů, atd.“ přibližuje Marcela Mitáčková.

Značka nedávno uvedla na trh zcela nové dressingy, majonézy i tatarky Otma. Vedle už zmíněného ostrého Mexického dressingu nabídku rozšířila o Francouzský, Italský nebo dressing Tisíc ostrovů. V budoucnu chce o další nové příchutě doplnit i řadu dressingů Otma Gurmán.

Hellman’s se nedávno pochlubila majonézou s karamelizovanou cibulkou a novými grilovacími omáčkami s příchuti Chilli a zeleného pepře. „Příjemně nás překvapil zájem spotřebitele,“ dodává Ján Hlaváč.

„Tyto omáčky, které jsme uvedli na trh v minulé sezóně, nám také pomáhají v růstu tohoto segmentu,“ přibližuje. Značka chystá uvést další omáčky, jejich příchutě ale zatím zveřejnit nechce.

 

 

Iva Brejlová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.