Trendem je inteligentní domácnost

Nositelná elektronika není jen módní hračka

Kam směřují trendy a co se bude dobře prodávat v sortimentu „elektro“ bylo tématem mezinárodní tiskové konference k veletrhu IFA, který se bude konat ve dnech 4. – 9. září 2015. Vývoj směřuje ke vzájemné konektivitě zařízení a tzv. inteligentní domácnosti. Hitem jsou nositelná chytrá zařízení.

Vstupujeme do světa, kdy se naše chytrá pračka spojí s naším chytrým telefonem nebo tabletem a ten dá pokyn troubě, že už může začít péct připravený pokrm. Lednička nám pošle zprávu, že si děti vzali poslední mléko…

Večer si sedneme k televizi, na které současně se sledováním detektivky brouzdáme po internetu a vybíráme dovolenou. Občas koukneme na zápěstí a zkontrolujeme, zda už se naše hodnoty dostaly po odpolední stresující poradě do normálu… „Marťanská kronika“? Ne, jen vize dodavatelů domácích spotřebičů a spotřební elektroniky toho, kam celé odvětví směřuje.

Inovativní, propojené, udržitelné a účinné

U tzv. bílé techniky je k dispozici velké množství víceúčelových aplikací využívaných pro informace, provoz, péči o spotřebiče, pohodlí, servis, údržbu, diagnostiku na dálku či energetickou účinnost.

Inteligentní domácí spotřebiče lze ovládat prostřednictvím interakce s tablety nebo chytrými telefony a rovněž je jejich prostřednictvím možné klást dotazy ohledně provozního stavu spotřebičů. Pomocí těchto systémů mohou jednotlivé spotřebiče komunikovat mezi sebou navzájem, propojit elektrické varné desky s odsávacím zařízením, nebo ovládat nejrůznější kuchyňské spotřebiče prostřednictvím jediného ovládacího panelu.

Na tiskové konferenci k veletrhu IFA je i prostor pro výrobce, kteří zde prezentují novinky určené pro podzimní veletrh

Mezi praktické vlastnosti nejnovější generace praček patří inteligentní systémy dávkování pracího prášku, speciální programy pro praní určitých druhů oblečení a odstraňování špíny a těžko odstranitelných skvrn, jakož i nejrůznější automatické programy využívající senzory.

Ty si poradí se špínou za pomoci systémů kontroly pěny, zdokonalených pohybů bubnu a parního praní, a to i za nízkých teplot dosahujících pouhých 20° Celsia. Antibakteriální těsnění dveří a zásobníky na prací prášek jsou navrženy tak, aby dosahovaly vyšších hygienických standardů, stejně tak jako speciální programy pro alergiky a dětské prádlo.

Vyšší energetické účinnosti bylo dosaženo především u sušiček. Nejnovější generace spotřebičů má automatické funkce pro čištění kondenzátoru, což rovněž přispěje k ekonomičtějšímu využívání energie. K dispozici jsou spotřebiče o standardních rozměrech, které dokáží pojmout až 10 kg prádla. Moderní sušičky rovněž využívají páry a vůni k tomu, aby osvěžily a provzdušnily prádlo. Inteligentní modely využívají chybových kódů a služby pro chytré mobily k poskytování instrukcí uživatelům.

Nové myčky pracují rychleji a účinněji, v některých případech zkracují dobu mytí o více než 60 % v porovnání se svými předchůdci.

Uchování potravin v „čerstvém stavu“ po delší dobu je spolu s vyšší energetickou účinností jednou z hlavních vlastností nových chladniček a mrazniček.

Popularita zábavného vaření roste

Příprava potravin je dalším sektorem, který rapidně získává na důležitosti. Rozvíjející se oblastí je takzvané zábavné vaření. Jídla připravovaná u stolu pomocí elektrického grilu, kontaktního grilu, raclette grilu nebo fondue, přinášejí do našeho života větší rozmanitost.

K přípravě moučníků slouží vaflovače a přístroje na výrobu cupcakeů, inovativní a flexibilní malé spotřebiče. Příjemné jídlo je zakončeno šálkem kávy, espressem nebo cappuccinem.

Boom zažívá péče o tělo a o zdraví

Také v oblasti péče o tělo se nadále rozšiřuje sortiment malých spotřebičů. V péči o vlasy, depilaci nebo holení, v dentální péči nebo v péči o pleť se nabízí inovativní přístroj v každé oblasti použití. K dispozici jsou aplikace, které na fotce uživateli ukáží nový styl bradky, a tím mu umožní předem si vyzkoušet nový vzhled a poté ho realizovat za pomoci rad odborníků. Existují rovněž kartáčky na zuby, které komunikují s chytrým telefonem, aby vám zajistily dokonalou dentální péči.

05-183
Moderní kuchyňské spotřebiče nabídnou jednoduchý design, multifunkčnost a snadnou ovladatelnost

Trendem jsou malé síťové spotřebiče k monitorování tělesných funkcí, nabízející nové nápady a celou škálu aplikací. V této souvislosti se hovoří o takzvané nositelné elektronice, kterou můžeme nosit na zápěstí, v kapse kalhot nebo třeba na klíčence. Jako doplňky mobilního telefonu nebo jako samostatné výrobky mohou měřit a dokumentovat každodenní události a pomáhat při sportovních nebo prázdninových aktivitách nebo i u nás doma.

Pásky na paži s požadovanou elektronikou, např. s akceleračními senzory a jinými typy senzorů, průběžně poskytují informace o krevním tlaku a tepu a jsou schopny zaznamenat hladinu aktivity uživatele, ať už se věnuje běhu, jde do schodů nebo dává přednost použití výtahu. Údaje jsou následně přenášeny do chytrého telefonu nebo tabletu, kde jsou pomocí specializovaných aplikací vyhodnocovány.

Trend směrem k inteligentnějším nositelným zařízením se týká nejen sportu a zábavy, ale v budoucnosti bude rovněž využíván k podpoře telemedicínských aplikací. Počítá se, že inteligentní nositelná zařízení umožní starším lidem déle žít ve známém prostředí.

Z údajů společnosti GfK vyplývá, že se loni prodalo 13,5 mil. zařízení pro sledování fyzické aktivity a zdravotního stavu (Health & Fitness Tracker – HFT) a 4,1 mil. chytrých hodinek. Pro letošní rok společnost předpovídá nárůst celkového objemu prodeje uvedených zařízení v souhrnu na 51,2 mil., tedy trojnásobně oproti roku 2014.

Z hlediska objemu prodeje v loňském roce zařízení pro sledování zdravotního stavu a fyzické aktivity jednoznačně předčila chytré hodinky. Jedním z důvodů byla podstatně nižší průměrná prodejní cena HFT, čímž se tyto produkty staly cenově dostupnější než plně vybavené chytré hodinky. V letošním roce by však prodej chytrých hodinek měl zařízení pro sledování zdravotního stavu a fyzické aktivity mírně předstihnout.

Více pixelů, televizní software, zvuk ve 3D

UHD obrazovky s ještě působivějšími barvami a vynikajícím kontrastem, zvuk pro domácí kina ve 3D, inovativní softwarové platformy pro inteligentní propojení, senzory pro fitness a zdraví, cukrovinky nebo móda z 3D tiskárny, hudba z bezdrátových sítí.

Ke zlatým hřebům veletrhu IFA v roce 2014 patřily televizní přijímače s elegantně zakřivenými obrazovkami. Tento trend pokračuje i v letošním roce, s variacemi v podobě obrazovek, které dokonce dokážou měnit svou siluetu. V případě potřeby mohou být ploché, nebo zakřivené: stiskem dálkového ovládání je aktivován motor, který dodá obrazovce požadovaný tvar.

UHD modely pro rok 2015 jsou moderní a využitelné i v budoucnosti: Nejnovější produkty od předních výrobců podporují vysoce efektivní standard komprese obrazu HEVC (H.265), jsou vybaveny HDMI porty pro vysokorychlostní přenosy UHD dat a splňují požadavky na ochranu proti kopírování pro budoucí UHD média.

I videa z dovolené nyní můžeme natáčet v UHD kvalitě. Tradiční UHD videokamery jsou natolik kompaktní, že se snadno ovládají jednou rukou.

Chytré televize nepřijímají pouze konvenční televizní signály, ale mají možnost přístupu i k obsahu a službám z internetu, např. ke knihovnám médií vysilatelů, internetovým videopůjčovnám, programovým doporučením, online hrám, sociálním sítím a informačním portálům.

K tomu všemu lze získat přístup prostřednictvím jednoduchých aplikací, a to podobným způsobem jako prostřednictvím tabletu a chytrého telefonu. A podobně jako mobilní zařízení, i inteligentní televize vyžadují operační systémy zajišťující propojení mezi hardwarem a softwarem. K dispozici jsou sluchátka schopná reprodukovat 3D zvuk.

V centru pozornosti na letošním veletrhu IFA budou také 3D tiskárny.

Další inovací představující stále významnější trend, jsou zařízení spotřební elektroniky, která jsou součástí domácí sítě a komunikují s domácími spotřebiči, systémy vytápění a osvětlení.

Osobní počítače, notebooky a síťové pevné disky jsou schopné uchovávat objemné archivy dat digitálních médií, ať už se jedná o obrázky, hudbu nebo video. Domácí sítě se chovají jako zdroj pro pevná zařízení, chytré telefony, tablety a do sítě zapojené televizní přijímače.

Stále větší počet fotoaparátů a videokamer dokáže přenášet záznam prostřednictvím wi-fi do domácí sítě. Trend směrem k přístupu k síťovým médiím výrazně změnil svět hi-fi. V dnešní době je možné zřídit domácí síť s pevným nebo bezdrátovým připojením, která zahrnuje většinu hudebních komponent a surround systémy a vyhledává média z jediného místa.

Komunikace mezi komponentami spotřební elektroniky a domácími spotřebiči přináší bezpočet možností pro budoucí aplikace.

 

 

Eva Klánová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.