Tomáš Míček, P3: Za každou naší budovou je zajímavý příběh

Společnost PointPark Properties, jeden z největších poskytovatelů logistických a průmyslových nemovitostí v Evropě, prošla v loňském roce velkými změnami. Téměř zdvojnásobila svoje portfolio, zkrátila obchodní název na P3 a na mapu svých průmyslových nemovitostí zanedlouho připíše další země. O tom, jak bude svoje aktiva dále spravovat, jak neztratit osobní přístup a postavit se k novým trendům, jsme hovořili s Tomášem Míčkem, který je již rok ředitelem P3 v České republice.

P3 uzavřela před nedávnem velkou akvizici a dostala se mezi pětici největších poskytovatelů logistických a průmyslových nemovitostí v Evropě. Jak byste tento hektický rok 2014 zhodnotil?

Rok 2014 přinesl do života P3 mnoho změn. Díky našim novým vlastníkům Ivanhoé Cambridge a TPG jsme loni hodně investovali. První významnou akvizicí byly pozemky pro výstavbu parku na dálnici D11 a na podzim loňského roku jsme se stali vlastníky 11 parků po celé České republice.

Celkem jsme vyrostli o více než 627 000 metrů čtverečních pronajímatelné plochy a získali jsme také nové pozemky, které jsou připraveny pro další výstavbu nemovitostí o rozloze 240 000 m2. To je skutečně enormní růst.

Co se svým rozšířeným portfoliem plánujete a jak se to projeví ve vašich vztazích se stávajícími i potenciálními nájemci parků?

Chtěli bychom se soustředit na další zkvalitnění nadstandardní péče o nové klienty tak, jak tomu bylo v P3 vždy zvykem i v ostatních parcích. Naše strategie je postavená na hlubokém knowhow. Máme vlastní odborníky na asset a property management, kteří postupně přebírají nad novým portfoliem kontrolu, a osobně se seznamují s našimi nájemci.

Takový nárůst počtu nemovitostí znamená jistě pro Váš tým v České republice velký nápor. Jak mu čelíte?

Samozřejmě jsme museli posílit náš tým o nové kolegy. Osobní kontakt je základem naší práce a odrazovým můstkem pro oboustrannou spokojenost, a proto je pro nás zásadní poznat dokonale byznys našich zákazníků. To nám pak dává možnost předvídat, jakým způsobem by se jejich požadavky na prostory mohly v budoucnu vyvíjet. Můžeme tak přicházet s návrhy řešení ještě dřív, než potřeba růstu či změn u zákazníka definitivně vyvstane.

Jsme tedy flexibilnější i v uspokojování jejich „ad hoc“ potřeb. Jsem rád, že do P3 přibyli noví, zkušení kolegové, kteří jsou zárukou, že náš servis poskytovaný stávajícím klientům bude stále na vysoké úrovni a nájemci z nových parků budou těžit z lepších služeb, než na které byli doposud zvyklí.

Do portfolia P3 přibyl jako součást poslední akvizice i největší průmyslový park nejen v bezprostředním okolí Prahy, ale i v celé kontinentální Evropě – P3 Prague Horní Počernice. Jaká má specifika?

Park P3 Prague Horní Počernice se vyznačuje jedinečnou polohou i svojí strukturou. Je vlastně součástí Prahy s dobrým napojením na pražskou integrovanou síť dopravy – nachází se ve spádové oblasti zastávky metra linky B Černý Most, v parku a jeho bezprostřední blízkosti je osm zastávek autobusů městské hromadné dopravy i železniční stanice.

Struktura parku, který je opravdu jedním z největších v kontinentální Evropě, je velmi komplexní. Díky své poloze je totiž ideálním místem nejen pro logistické společnosti, ale zejména pro nájemce z oblasti retailu. V parku již dnes má své zázemí přes 60 % retailových společností.

Blízkost města také přitahuje další typy nájemců a stává se i místem pro B2C byznys. Máme zde například výdejní sklad Ikea, výdejní místo Alzy nebo PET Centrum, které nabízí kromě obchodu i non-stop služby veterinářů a další.

Park P3 Prague Horní Počernice se tak stává místem, kam míří koncoví zákazníci. To je podle mě jeden z trendů, kam se development industriálních parků bude ubírat.

Je v Horních Počernicích prostor pro další výstavbu?

Ano, a jsme rádi, že zde našim klientům můžeme nabídnout i projekty na míru, tzv. BTS projekty (Build-To-Suit), protože například náš úspěšný park P3 Prague D1 na dálnici do Brna je již plně zastavěný. Prostor pro BTS výstavbu v P3 parku v Horních Počernicích představuje téměř 70 000 m2 s výbornou vizibilitou z rychlostní silnice R10.

Pro koho podle Vás by taková výstavba byla nejvýhodnější?

My v P3 dokážeme postavit na míru v podstatě jakoukoliv průmyslovou nemovitost. V našich parcích najdete logistické providery, retailové sklady, data centra ale i lehkou výrobu nebo výrobu vyžadující čisté prostory.

V již zmiňovaném PET Centru, které je určené i pro koncové zákazníky, například chovají každý rok nějaké zajímavé zvíře z pražské ZOO – byl tam klokan, nyní jsou v pěkném velkém výběhu tolik populární surikaty. Zkrátka za každou naší budovou je zajímavý příběh. A to je i případ další výstavby BTS v Horních Počernicích.

Jak to je v ostatních regionech v České republice?

P3 díky nové akvizici má dalších 10 parků v Libereckém, Olomouckém, Královéhradeckém a Plzeňském kraji. Rozvoj v regionech obecně považujeme za trend, který bude sílit i v následujících letech, protože okolí Prahy, které je, co se četnosti parků týče jednoznačně nejsilnější, bude za pár let nasycené.

Zmínil jste nové trendy. Jaké jsou podle Vás v oblasti průmyslových a logistických nemovitostí?

Na první pohled jsou trendy protichůdné. Za prvé retailové společnosti chtějí být blíže svým zákazníkům – to je, jak jsem říkal, vidět v našem parku v Horních Počernicích. V budoucnu lze tedy očekávat i rozvoj menších retailových jednotek v dobře dostupných příměstských parcích, které budou sloužit například jako výdejny zboží, a samozřejmě také rozvoj parků v regionech.

Opačným směrem jde trend výstavby velkých XXL hubů, a to nejen pro e-shopy, které jak známo válcují výsledky mnoha kamenných prodejen. Takovým příkladem je naše výstavba na míru v parku P3 Prague D8. Tady jsme loni zahájili výstavbu skladové budovy o velikosti 40 000 m2 pro našeho dlouholetého nájemce VF Corporation, společnost, která stojí za takovými módními značkami jako například Wrangler nebo Vans. Budova se dokončuje právě v těchto dnech a po jejím předání u nás bude VF Corporation působit na přibližně 85 000 m2.

Co P3 do budoucna plánuje?

Strategie společnosti je posílit i v dalších lokalitách ve střední a východní Evropě. Akvizice pozemku v Srbsku a parků v Polsku a Rumunsku, která by do našeho portfolia přinesla 467 000 m2 pronajímatelných ploch ve třech parcích na strategických místech, je momentálně předmětem schválení regulatorních orgánů.

 

ek

12-002
Tomáš Míček, ředitel P3 pro Českou republiku.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.